RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Росія продовжує "м'ясні штурми" на Донбасі: свіжі карти боїв

ЗСУ, відбиваючи ворожі механізовані штурми поблизу Вугледара, знищили десятки одиниць бронетехніки росіян. Окупанти нещодавно здійснили суттєве тактичне просування на північний захід від Авдіївки.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Росія може перекинути війська із Запорізької області: в ISW розкрили плани ворога

Луганська область

Війська РФ 4 травня продовжували здійснювати наземні атаки на лінії Куп’янськ - Сватове - Кремінна, але не здійснили підтверджених наступів.

Російські окупанти заявили 4 травня, що нібито нещодавно захопили Котлярівку недалеко від Куп'янська, однак експерти ISW не знайшли геолокаційного візуального підтвердження цієї заяви.

Донецька область

4 травня тривали позиційні бойові дії на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута), однак підтверджених змін на цій лінії фронту не було.

У Генштабі ЗСУ інформували, що російські загарбники безуспішно атакували на південний захід від Сіверська в районі Роздолівки.

Українські та російські війська продовжували бої біля Часового Яру 4 травня, але підтверджених змін на цій лінії фронту не було.

Російське джерело стверджувало, що український контроль над Григорівкою та Калинівкою (обидві на північ від Часового Яру) і контратаки в їх околицях заважають військам РФ просуватися на північ від Часового Яру.

Війська РФ 4 травня продовжували наземні атаки на захід і південний захід від Авдіївки, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було.

Війська РФ здійснили значне тактичне просування на північний захід від Авдіївки поблизу Архангельського в ніч проти 4 травня, ймовірно, після рішення ЗСУ відійти з цього району 3 травня.

В ISW оцінюють, що захоплення Росією Архангельського може свідчити про те, що окупанти, ймовірно, контролюють Керамік і Новокалинове (обидва на південний схід від Архангельського).

Геолокаційні кадри, опубліковані 3 травня, показують, як українські сили відступають із північного Архангельського, а російські "воєнкори" стверджують, що путінські війська просунулися в цьому населеному пункті вночі з 3 на 4 травня після відходу українських військ.

В ISW вважають, що російські сили, ймовірно, намагаються скористатися обмеженим часовим вікном до прибуття поставок західної військової допомоги, посиливши наступальні операції, і що загарбники можуть зробити подальші тактичні просування в цьому районі в найближчому майбутньому.

Позиційні бої тривали на північний схід від Вугледара біля Водяного та на південь від Великої Новосілки біля Старомайорського та Урожайного.

Як повідомляється, нещодавно російські окупанти провели серію невдалих механізованих штурмів поблизу Вугледара, імовірно, протягом останніх кількох тижнів.

Український OSINT-акаунт, який, як повідомляється, підтримує зв’язок з військовослужбовцями ЗСУ, які діють на Вугледарському напрямку, 4 травня опублікував фотографії щонайменше 32 пошкоджених і знищених одиниць російської бронетехніки поблизу Вугледара після механізованих штурмів російських підрозділів.

В ISW зазначають, що попри те, що джерело не вказало час повідомлених невдалих російських механізованих штурмів, багато факторів вказують на те, що відповідні фотографії - вірогідно нещодавні.

"Російські війська зазнали великих втрат у техніці під час механізованих штурмів під Вугледаром у 2023 році, а нещодавні невдалі російські механізовані штурми, особливо з використанням "танк-черепаха", спрямованих на захист російської техніки від ударів українських безпілотників, демонструють, що російські війська не змогли подолати їх питання при веденні механізованих штурмів під Вугледаром", - йдеться у звіті.

"Південна вісь"

Війська РФ 4 травня продовжували атакувати позиції ЗСУ в Роботиному та його околицях, але лінія фронту не змінилася.

Позиційні бої тривали в районі Роботиного та на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного).

Речник Легіону Свободи ЗСУ Костянтин Денисов заявив, що російські війська продовжують використовувати невеликі групи піхоти для наступу на Запорізькому напрямку та зазначив, що успіхи окупантів у Запорізькій області є "мікроскопічними та жалюгідними" щодо ресурсів, які ті виділяють цьому напрямку.

Денисов додав, що за останні 4-5 тижнів інтенсивність російських обстрілів на заході Запорізької області знизилася.

Раніше "Апостроф" повідомляв про удар ATACMS по полігону росіян на Луганщині.

  • Вас також може зацікавити:

Росіянам доведеться придумувати нову сакральну дату: які шанси у ворога захопити Часів Яр

Можливості ЄС в 20 разів більші: Росія наближається до повного вичерпання запасів зброї

Ворог всерйоз націлився на Часів Яр: яка ситуація в найгарячішій точці фронту