RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Штрафувати зможуть кожного? Що не так з новими вимогами ТЦК

На порушників військового обліку очікує істотне посилення покарання – адміністративні штрафи можуть виписувати за будь-яке порушення правил військового обліку, а отримати їх можна буде дистанційно.

Про це в етері телеканалу "Еспресо" розповів народний депутат України, член комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Читайте також: Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже у травні: у Міноборони назвали дату

Він наголосив на тому, що комітет Верховної Ради погодився на збільшення розмірів штрафів: "Профільний комітет ВР погодився на збільшення розмірів штрафів десь у 4-5 разів. Для фізичних осіб до 25 тис. 500 грн за порушення правил військового обліку. Є величезна кількість обов'язків, які лежать на військовозобов'язаних громадянах".

Осадчук також вказує, що штрафи для юридичних осіб, "які роблять значну частину роботи по контролю за військовим обліком", складатимуть 59 тис. 500 грн.

"Але найбільшою інновацією, на чому наполягали військові, і те, що особисто мені не подобається - це те, що притягнення до адміністративної відповідальності буде відбуватися за так званою спрощеною процедурою", - прокоментував нардеп.

Осадчук вказує, що адміністративний штраф виписуватиметься за будь-яке порушення правил військового обліку. Він наголошує на тому, що кожен військовозобов’язаний чоловік має повідомляти ТЦК велику кількість персональних даних: від зміни місця роботи та посади до стану здоров’я, місця проживання, зміни в освіті, отримання закордонного паспорта, народження дитини і так далі.

"Більшість з цих вимог не змінені. Тобто наразі де факто можна буде оштрафувати, напевно, кожного військовозобов'язаного громадянина України. Замість того, щоб підвищити ефективність роботи ТЦК, вони активно займуться масовим виписуванням штрафів, що призведе до перевантаження судів", – коментує він.

Осадчук наголосив, що адміністративний штраф будуть виписувати за будь-яке порушення правила військового обліку, починаючи від не оновлення даних, і закінчуючи неповідомленням щодо обставин життя. Крім того, він додав: "Отримати штраф можна буде дистанційно, тобто без присутності правопорушника".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що штрафи ухилянтам будуть виписувати заочно.

  • Вас також може зацікавити:

До військкоматів знову черги: в ТЦК пояснили ажіотаж. Фото і відео

Платити доведеться усім: штрафи для ухилянтів збільшать у кілька разів

Ухилянтам готують драконівські штрафи: в Раді планують посилити покарання

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.