RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Бізнес зобов’яжуть вручати повістки: новий закон про мобілізацію містить нову норму

У рамках нового законодавства про посилену мобілізацію бізнеси та підприємства зобов’язуються не лише вести військовий облік працівників, а й відповідати за оповіщення військовозобов’язаних, що зокрема включає вручення повісток.

Про це йдеться в законі про посилення мобілізації.

Читайте також: В Україні змінили правила бронювання від мобілізації: про що треба знати

Вже скоро, а саме 18 травня, закон №3633-IX про посилення мобілізації – документ на законодавчому рівні закріплює поняття “оповіщення" працівників:

"забезпечувати своєчасне оповіщення і прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, у порядку, визначеному частинами третьою - п’ятою статті 22 цього Закону, на збірні пункти шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів".

Відтак оповіщенням вважається повідомлення до органів військового управління, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та населення про оголошення мобілізації, виклик громадян до ТЦК, а також вручення (надсилання) повісток громадянам.

Тобто, установи мають забезпечувати не лише "оповіщувати" працівників – це також передбачає вручення повісток. Аспект стосовно "організаційно-технічних заходів" не уточнено – ймовірно, уряд пізніше опрацює це питання.

Крім того, Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а саме стаття 21, визначає, що підприємства, установи та організації також зобов’язані:

  • вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих, здійснювати заходи щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та в особливий період і надавати звітність з цих питань відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування в установленому порядку.
  • надавати відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування інформацію, необхідну для планування і здійснення мобілізаційних заходів;
  • утворювати мобілізаційні підрозділи та призначати працівників з питань мобілізаційної роботи;
  • сприяти своїм працівникам, які є резервістами, у виконанні ними обов’язків служби у військовому резерві та своєчасному їх направленню до органів військового управління, військових частин;

Окрім того, що підприємства мають вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих, вони також можуть проводити бронювання військовозобов’язаних та мають надавати звітність з цих питань відповідним органам влади. А також забезпечувати своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, на збірні пункти та до військових частин.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, до якого часу за новим законом треба повідомити ТЦК свої телефон та адресу.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація 2024: бронювання продовжили ще одній категорії

Бронь від мобілізації за гроші: які два варіанти розглядають у Раді

До якого часу за новим законом треба повідомити ТЦК свої телефон та адресу

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.