RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Військовий облік українців за кордоном: що треба знати тим, хто давно виїхав на ПМЖ

Українці, котрі були зняті з військового обліку та давно виїхали за кордон або виїхали на період понад 3 місяці, мають повернутись в Україну та особисто прийти в ТЦК, щоб стати на військовий облік – за порушення правил військового обліку може передбачатись штраф.

Про це розповіли співробітниці Адвокатської агенції "Пані в законі", посилаючись на постанову Кабміну №563.

Читайте також: Без військового квитка більше нікуди: українцям за кордоном припинили видачу документів

Вони посилаються на постанову Кабінету міністрів №563 від 16 травня 2024 року, де зауважено наступне:

"Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором".

Тобто це стосується тих, хто був знятий з військового обліку та виїхав за кордон на ПМЖ строком більше ніж 3 місяці. Крім того, співробітниця адвокатської агенції наголошує, що якщо цього не зробити, то можна отримати штраф за порушення правил військового обліку: "Обмежень по кількості штрафів нема".

Наголошується, що це також стосується жінок з медичною освітою та фармацевток, які є військовозобов’язаними: "Ви маєте повернутися в Україну і стати на військовий облік протягом 30 днів - до 16 червня".

А на питання одного з користувачів, що робити тим, хто вже давно виїхав та перебуває за кордоном, до прикладу, 5-10 років, проте з військового обліку не знімалися, фахівчині послались на пункт 52:

"Закордонні дипломатичні установи України (консульства та посольства України – "Апостроф") під час особливого періоду інформують військовозобов’язаних та резервістів, які не мають відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та сприяють їх поверненню в Україну".

На питання, як відбуватиметься "сприяння поверненню в Україну" та якою буде процедура – "поки що не зрозуміло".


Нагадаємо, раніше ми також розповідали, чи випускатимуть чоловіків за кордон без оновлення військових даних.

  • Вас також може зацікавити:

Виїзд за кордон з 18 травня: шість категорій військовозобов'язаних повинні мати облікові документи

Українцям за кордоном відновили видачу готових паспортів: що для цього треба мати

"Коханий, не бійся!": жінки знайшли спосіб "врятувати" чоловіків від мобілізації

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.