RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Виїзд за кордон з 18 травня: шість категорій військовозобов'язаних повинні мати облікові документи

З набранням чинності законом про вдосконалення мобілізації для окремих категорій громадян при виїзді з України обов'язковою є наявність військово-облікових документів.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на коментар спікера Держприкордонслужби полковника Андрія Демченка.

Читайте також: Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже у травні: у Міноборони назвали дату

"З 18 травня 2024 року інспектори Державної прикордонної служби України в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність військово-облікового документа. Відповідно до норм українського законодавства у період дії військового стану або проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що засвідчує особу, та пред'являти їх на вимогу прикордонника у прикордонній. смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України. Такий обов'язок передбачено змінами до законів України "Про правовий режим військового стану" та "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", які набудуть чинності цієї суботи", - розповів Демченко.

За його словами, у такий спосіб ДПСУ подають перелік чоловіків, які будуть зобов'язані надати військово-обліковий документ для перевірки.

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час;
  • визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії непридатними до військової служби за станом здоров'я;
  • особи, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;
  • які самостійно виховують дитину;
  • які мають дитину (дітей) віком до 18 років та чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу по одному з видів військової служби;
  • а також інші категорії осіб, визначені ст.23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Водночас, це не стосуватиметься категорій громадян, зазначених в окремих пунктах Правил перетину державного кордону громадянами України. До таких відносяться:

  • особи з інвалідністю;
  • ті, хто супроводжують осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю;
  • водії, які здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги, що здійснюють міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;
  • певні особи з окремих посад та державної служби, працівники підприємств залізничного транспорту та які належать до морської та авіаційної галузі тощо.

Порядок виїзду цієї категорії осіб залишається незмінним.

"Звертаємо увагу, що згідно з частиною сьомою статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (у редакції від 18.05.2024) перевірка підстав для надання військовозобов'язаним відстрочки від призову на військову службу з мобілізації та її оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки. Тому рекомендуємо при плануванні виїзду з України попередньо уточнити свої дані до ТЦК та СП та внести інформацію про отримання відстрочки у свій військово-обліковий документ”, - зазначили в ДПСУ.

Раніше "Апостроф" писав, якими будуть нові правила мобілізації з 18 травня.

  • Вас також може зацікавити:

Штрафувати зможуть кожного? Що не так з новими вимогами ТЦК

Штрафи будуть заочними: що ще готують ухилянтам в Україні

Тюрма не загрожує: в Раді зменшили покарання для ухилянтів

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.