RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Покарання військовозобов'язаних за новими правилами: чи будуть у ухилянтів відбирати авто

Відповідно до закону про мобілізацію ухилянтів можуть обмежити в праві керування автомобілем, проте конфіскувати транспорт не мають права – юристка пояснила схему, як може здійснюватись покарання за новими правилами.

Про це для ТСН розповіла юристка ГО "Правозахисна група "Січ" Олена Ресенчук.

Читайте також: Ухилянтам готують механізм для покарання: нардеп пояснив норму скандального закону про мобілізацію

Експертка наголосила, що покарати ухилянтів можуть лише обмеживши право на користування автомобілем, а не відбиранням транспорту.

Новий законопроєкт "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" доповнили статтею 27, що визначає: на час мобілізації в країні запроваджено новий захід впливу відносно громадян, а саме тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом (у судовому порядку).

Юристка Олена Ресенчук наголошує:

"У новелі йдеться, про те, що у разі порушення громадянином правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію керівник ТЦК та СП звертається до органів поліції щодо здійснення останніми адміністративного затримання правопорушника та доставлення його до ТЦК".

За умов, коли поліція наголошує на неможливості затримання і доставлення військовозобов’язаного до ТЦК, керівник ТЦК протягом наступних 5 днів надсилає громадянину вимогу про виконання обов'язку – може надіслати рекомендованим листом.

Після чого у чоловіка буде 10 днів, щоб добровільно прийти та виконати відповідні вимоги. У разі невиконання ТЦК має звернутися до суду.

"... у разі їх невиконання ТЦК звертається до суду з позовом про тимчасове обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації – на строк до виконання або відкликання такої вимоги", - вказує юристка.

Крім того, експертка наголошує, що Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" вніс певні корективи до Кодексу адміністративного судочинства – його доповнили статтею 283-2, яка відповідає за особливості провадження у подібних справах. Стаття 283-2 "Особливості провадження у справах за позовними заявами територіального центру комплектування та соціальної підтримки з приводу тимчасового обмеження громадян України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації" визначає, що позов до суду подається протягом 30 днів з дня виникнення підстав.

"У свою чергу, момент виникнення такої підстави є наступний день після спливу 10-и денного терміну, коли така особа була повідомлена про відповідну вимогу", – нагадує юристка.

Далі суд розглядає позов у письмовому провадженні протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі, а за ініціативою суду чи клопотанням сторони — з проведенням судового засідання.

Проте юристка вважає, що подібні ситуації не будуть масовими, адже право звернутися до суду у ТЦК виникає після отримання від поштового оператора будь-якої відмітки на поштовому відправленні – про отримання чи відмову від отримання.

"... той факт, що існує досить обмежений строк, встановлений для ТЦК та СП щодо звернення до суду, та враховуючи велику навантаженість на ці органи, не виключається ймовірність того, що нововведений захід впливу відносно громадян – тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом у судовому порядку – не набуде масового характеру", – прокоментувала Ресенчук.

Нагадаємо, раніше ми також пояснювали, як ТЦК зможе обмежувати українців у керуванні авто.

  • Вас також може зацікавити:

Ухилянтів таки уріжуть в правах: яке покарання залишили в новому законопроекті про мобілізацію

Метод батога не працює? Адвокатка пояснила, чи реально покарати ухилянтів

В яких випадках в українців заберуть авто на фронт: положення нового законопроєкту

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.