RU  UA  EN

Середа, 19 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 червня

Всі новини

Росія навмисно влаштувала голод для мешканців Маріуполя: звіт передали до Гааги

Росія навмисно застосовувала тактику моріння голодом мешканців заблокованого нею Маріуполя, що є воєнним злочином - юристи звернулися до Міжнародного кримінального суду з прохання надання Росії чергового ордеру.

Про це повідомляє "The Guardian".

Так, за словами юристів, згідно з новим аналізом, поданим до Міжнародного кримінального суду, вжита росіянами стратегія відмови в їжі та послугах для людей в українському місті під час облоги може бути рівнозначна воєнному злочину. Зазначається, що під час 85-денної облоги українського міста Маріуполя на початку 2022 року, Росія та її лідери мали намір убити та завдати шкоди великій кількості мирних жителів.

У висновку, що покладено в основу досьє, переданому до МКС у Гаазі юристами Global Rights Compliance, які працюють разом з українським урядом, йдеться про те, що під час оточення та захоплення міста Маріуполя на початку війни в Україні загинуло 22 тисяч осіб. Зокрема, дехто із тих, кого не вбила російська ракета, загинули через холод і холод, адже за кілька днів після облоги мирні жителі залишилися без води, газу та електрики, а температура впала нижче мінус 10 градусів по С.

Катріона Мердок, партнерка Global Rights Compliance, зазначила, що метою дослідження було "з'ясувати, чи існував ширший наратив", який би свідчив про свідоме позбавлення цивільного населення міста їжі та інших життєво необхідних речей з боку російських військових та їхнього керівництва.

Читайте також: Росіяни активно до чогось готуються: в Маріуполі зафіксували дивні переміщення окупантів

"Те, що ми могли побачити, так це те, що російської атаки проходили чотири фази, починаючи з атак на цивільну інфраструктуру, припинення постачання електроенергії, опалення та води. Потім було відмовлено в гуманітарній евакуації та навіть напади на людей під час спроби евакуювати їх, у той час, як допомогу не допустили", – сказала Мердок.

Вона додала, що на третьому етапі об'єкти критичної інфраструктури, що залишилися та продовжували функціонувати, незабаром були обстріляні окупантами, цивільне населення тероризувалося, а пункти водопостачання бомбардувалися.

Врешті-решт, на четвертому етапі Росія здійснила стратегічні атаки, щоб знищити або захопити будь-які об’єкти інфраструктури, що залишилися.

За словами Мердок, поетапні обстріли Маріуполя показали, що Росія мала намір захопити це прифронтове місто без жалю до його цивільного населення, яке до початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, за оцінками, становило 450 000 осіб.

Спершу юристи не були впевнені, що вдасться створити досьє про воєнні злочини для Маріуполя, оскільки російська окупація ускладнила збір доказів, попри запеклі бої та високу кількість жертв. Проте вдалося розробити технологію, яка застосовувала спеціально створений алгоритм для картографування знищення конкретних місць. Це дозволило відстежувати їх за допомогою супутникових знімків, на основі яких експерти з вибухівки оцінювали російські атаки.

За різними оцінками, реальна кількість загиблих і померлих від голоду, спраги та ненадання медичної допомоги у Маріуполі може сягати понад 100 тисяч людей.

Раніше ми писали, що росіяни закінчують будівництво залізниці в Маріуполь.

  • Вас може зацікавити:

Ціни найвищі, якість життя найгірша: як виживає Маріуполь на третьому році окупації

Маріуполь масово заселяють росіянами, мешканці чекають на звільнення: як живе місто в окупації

Цинізм зашкалює: в Маріуполі зняли репортаж з ріелторкою у зруйнованій квартирі