RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Шоколадки, цигарки і халва: як Україна за державні кошти відгодовує російських полонених

У той час, як українські герої повертаються з російського полону виснаженими та схудлими на 40 кілограмів, полонених окупантів РФ в Україні годують шоколадками та видають цигарки.

Чому полоненим путінським вбивцям в Україні запропонували майже ресторанне меню йдеться у матеріалі "ТСН.ua".

Так, на питання меню полонених росіян звернули увагу після чергового обміну полоненими 31 травня, коли українські бійці повернулися вкрай виснаженими. Тим часом на сайті держзакупівель prozorro.gov.ua містяться відкриті дані щодо закупівель українських установ, де в очікуванні обмінів, перебувають військові РФ. Серед інших продуктів – кілограмами закупляються карамельки, десятки упаковок крекерів, згущеного молока, халви, шоколадок та цигарок.

Зокрема, один з нещодавніх тендерів, в якому брала участь українська державна установа "Табір для тримання військовополонених", наразі має статус завершеного. Це оголошення про намір придбати 20,4 кг карамелі на суму 2 999 грн 82 коп. В оголошенні зазначено, що товар має бути поставлений до 31 грудня 2024 року. Завершеним також значиться тендер на постачання 30 упаковок згущеного молока, де замовником виступає установа, що утримує російських військовополонених. Вартість цих солодощів для російських полонених становить 1 286 грн 40 коп. Крім того, на сайті держзакупівель зазначено ще один тендер – оголошення про придбання 72 одиниць безалкогольного напою "Coca-Cola".

ЗМІ звернулися до Департаменту з питань виконання кримінальних покарань з проханням прокоментувати аргументацію закупівель, однак наразі відповіді не отримали.

Читайте також: Доля обмінного фонду: як живуть та чим займаються в Україні полонені росіяни

Своєю чергою, військовий експерт Владислав Селезньов висловив свої думки щодо критеріїв, якими керуються посадовці, які закуповують для установ з утримання російських полонених карамельки чи згущене молоко.

"Україна є державою, яка сумлінно дотримується норм права та алгоритму, який визначається міжнародними конвенціями, зокрема – Женевською. Те, що росіяни застосовують тортури та фізично знищують наших полонених – це ні для кого не є таємницею. Чи маємо ми орієнтуватись на поведінку Росії? Ні", - пояснив він.

При цьому, він поставив філософське питання, чому Росія, яка грубо порушує норми та права, досі перебуває в Раді безпеки ООН.

"Чому Ліга Націй спромоглася викинути геть Радянський Союз після того, як він незаконно вдерся на територію сусідньої Фінляндії? Є всі підстави реалізувати такий кейс як викинути Росію звідти", - заявив Селезньов.

За його словами, гарний та калорійний раціон для полонених російських військових – це лише одна зі складових норм та правил, які визначаються міжнародним законодавством.

"Україна повністю дотримується визначених норм та правил щодо харчування, утримання та поводження з військовополоненими. Це наш плюс", - резюмував військовий експерт.

Раніше ми розповідали, як з Вовчанська вивезли місцевих, яких росіяни тримали на підвалі.

  • Вас також може зацікавити:

Як виживали і що їли в російському полоні: оповідання бійців ЗСУ, відео

З російського полону повернулись понад 200 українців: фото, відео і всі подробиці

Україна повернула тіла 99 військових