RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

До фейків про дружину Зеленського виявився причетним американський морпіх

Колишній морський піхотинець США, колишній офіцер поліції Флориди, який переїхав до Москви, є однією з ключових фігур у створенні фейків, які спрямовані проти України.

Про це йдеться в розслідуванні BBC.

Нещодавно мережу заповнило фейкове фото чека купівлі елітного авто дружиною Президента України Олени Зеленської. Недостовірність цього фото швидко довели користувачі соцмереж.

Але перш ніж правда встигла поширитись, брехня стала вірусною. Інфлюенсери вже підхопили неправдиву історію та масово поширили її.

Одним із ключових людей, які брали участь в цій ІПСО, є Джон Марк Дуган, колишній морський піхотинець США, який працював поліцейським у Флориді та Мен у 2000-х роках.

Колишній військовий мав проблеми з законом, через мережу його сайтів, які поширювали фейки в США. Дуган втік до Москви через обшуки ФБР в його квартирі у 2016 році.

Відтоді він писав книги, робив репортажі з окупованих частин України та виступав на російських аналітичних групах, на військових заходах і на телевізійних шоу.

У розмові з BBC він заперечив будь-яку свою причетність в історії про "спортивний автомобіль Bugatti" Олени Зеленської.

Велика кількість цифрових доказів також свідчить про зв’язки між колишнім офіцером поліції та російськими вебсайтами, які поширюють фейки.

BBC та експерти відстежили IP-адреси та іншу цифрову інформацію на вебсайт, якими керує Дуган.

Дуган, швидше за все, не єдина особа, яка працює над ІПСО. Хто фінансує цю діяльність залишається незрозумілим.