RU  UA  EN

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Новини

7 липня

6 липня

Всі новини

Дружина Зеленського дала прогноз щодо Криму

Дружина президента України Олена Зеленська на відкритті виставки скіфського золота "Скарби Криму. Повернення" у Києві дала прогноз щодо подальшої долі Криму.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Як зазначила перша леді під час свого виступу, за"скіфське золото" Україна боролася з Росією майже 10 років.

"Наша боротьба і за повернення Криму, і за повернення його скарбів, почалася одночасно - 10 років тому. 10 довгих років судів та блискучої роботи українських та іноземних юристів, музейників та дипломатів знадобилися, щоб культура, історична справедливість і співпраця вільних людей перемогли", - зауважила вона.

Водночас, висловила переконання, що загарбаний Росією Крим, так само як ці скарби, повернеться додому.

"Вірю: так само, як повернулися додому ці скарби, так само повернеться додому і Крим, щоб бути частиною не тільки України, а й вільного світу та світової культури", – процитував слова Олени Зеленської Офіс президента.

Очікується, що виставка "Скарби Криму. Повернення" діятиме в Національному музеї історії України до остаточної деокупації Криму.

Як відомо, понад 550 експонатів із чотирьох кримських музеїв перебували з експозицією в Амстердамі у 2014 році, коли РФ окупувала Крим. Майже 10 років наша країна намагалася повернути їх. Зрештою, у 2023 році Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення передати колекцію виставки Україні.

Раніше ми писали, що США повернули Україні артефакти скіфського періоду.