RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

У Чернівцях чоловіка побили та доставили в ТЦК: реакція омбудсмена

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до керівників Національної поліції України та Державного бюро розслідувань через інцидент у Чернівцях. Тоді патрульна поліція із застосуванням фізичної сили затримала місцевого мешканця та доставила до ТЦК.

Про це Дмитро Лубінець написав у своєму Telegram-каналі.

Він додав відео інциденту, як поліцейські проводили затримання місцевого мешканця Чернівців.

Щодо цього омбудсмен написав: "Кричущий випадок порушення поліцейськими міста Чернівці прав і свобод людини очікує належної правової оцінки. До мене звернувся громадянин щодо неправомірних дій працівників патрульної поліції міста Чернівці. Зі слів заявника, поліцейські незаконно його затримали, побили та доставили до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Чоловік поскаржився й на те, що працівники поліції не забезпечили його право на правничу допомогу".

Він зауважив, що опубліковане відео чітко фіксує перебіг подій, зокрема і те, що представники патрульної поліції із застосуванням фізичної сили кинули чоловіка на землю, одягнули йому спеціальні засоби (кайданки) та посадили до службового автомобіля. "При цьому чоловік будь-якого опору працівникам поліції не чинив, а намагався з’ясувати підстави його затримання", – зауважує Лубінець.

Омбудсмен стверджує, що подібні факти порушень поліцейськими прав і свобод людини та громадянина потребують належного реагування: "... тому я звернувся до керівників Національної поліції України та Державного бюро розслідувань. Переконаний, особам, які перевищують свої службові повноваження, зневажають права і свободи людини, принижують людську гідність, не місце серед тих, хто покликаний захищати людину від імені держави".

Раніше ми також писали, що в Київській міській прокуратурі відреагували на скаргу омбудсмена. Прокуратура розпочала розслідування щодо незаконного виїзду за кордон родичів керівництва Служби у справах дітей.