RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

Ексміністру МВС України Захарченку повідомили про підозру

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, який у 2022 році намагався схилити деяких українських посадовців до зради.

Про це повідомляє ДБР на офіційному сайті.

Відповідно до матеріалу ДБР, ексміністр МВС України намагався у 2022 році схилити окремих українських посадовців до зради:

"Одразу після російського повномасштабного вторгнення в Україну, підозрюваний телефонував посадовцям України з пропозицією підписання договору з рф про так звану «дружбу і захист», що означало добровільну здачу ворогу територій взамін зайняття «високих посад»".

Зрадник наголошував, що діє від імені російського керівництва. Надалі, ексміністр брав участь у створенні та публікаціях низки відеозаписів та дайджестів – мав намір сформувати в суспільстві антивладні настрої для надання Росії допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

Експосадовець у своїх виступах виправдовує та визнає правомірною збройну агресію Росії проти України, прославляє представників російських збройних формувань.

"Фігурант підозрюється у діях проти основ національної безпеки України, а також проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 3 ст. 436-2 КК України). Слідство клопотатиме про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", – пишуть в ДБР.

Максимальне покарання за цими статтями - 15 років позбавлення волі.

Принагідно в матеріалі нагадують, що раніше експосадовцю повідомлялось про підозру у справах «Майдану» за організацію вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо захоплення державної влади, перевищення влади та службових повноважень, привласнення, розтрати та заволодіння чужим майном, в особливо великому розмірі, умисних вбивств, заподіяння різного ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, частину з яких спрямовано до суду.

Підозрюваний, після вчинення вказаних злочинів та усвідомивши перемогу Революції Гідності, втік до Росії у лютому 2014 року. Там він почав сприяти розвитку подій з введенням військ противника для окупації територій України.

"За втілення планів агресора підозрюваний отримав російське громадянство та почав вести активне соціальне життя з метою надання допомоги у проведенні підривної діяльності проти України", – додають в ДБР.

Раніше ми також писали, що ДБР повідомило про підозру судді Господарського суду Дніпропетровщини, який замовив викрадення свого бізнес-партнера.