RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

В Україні можуть послабити покарання за дезертирство

Закон про пом’якшення покарання за дезертирство народні депутати можуть розглянути в середині серпня. Наразі документ ще треба допрацювати.

Про це в ефірі "Радіо Свобода" розповів перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Законопроєкт, ухвалений у першому читанні 16 липня, дає можливість втікачу звернутися до прокуратури чи суду із заявою про готовність повернутись до військової служби. Тоді людину не будуть притягати до відповідальності і навіть не буде зафіксовано факту злочину. Осадчук пояснив, що таке повернення до війська має відбутися через звернення командира, який готовий взяти втікача на службу.

"Цей командир має бути не лише безпосереднім командиром конкретного цього військовослужбовця, а будь-який командир, який погоджується взяти такого військовослужбовця в частину під своє командування", – пояснив нардеп.

Також він розповів, що у листопаді 2022 року представники Міноборони та Генштабу просили посилити відповідальність за самовільне залишення частини та дезертирство. Тепер вони звернулись з новим запитом.

"Верховна Рада в грудні 2022 року фактично «закрутила гайки» в частині військових злочинів з метою посилення дисципліни… А через півтора року знову звернулися Міноборони і Генштаб, щоб "щось зробити з СЗЧ". Кількість СЗЧ є значною. І я так думаю, що Державне бюро розслідувань просто фізично не справляється і, напевно, в нас немає такої можливості ув’язнювати таку значну частину людей. Вирішили піти асиметричним шляхом", - сказав Осадчук.