RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Проблема з російськими розвіддронами в тилу: військовий фахівець розповів, що робити

Українські військові пояснили, у чому полягає складність виявлення розвідувальних безпілотних літальних апаратів противника у тилу. На це є кілька об'єктивних причин.

Про це розповів представник Сил оборони України, фахівець у галузі військових радіотехнологій Сергій "Флеш" Безкрестнов.

За його словами, завданням виявлення дронів за його радіосигналом займаються рiзноманiтнi радіопеленгатори. Для того, щоб запеленгувати БПЛА, потрібно:

  • щонайменше два пеленгатори, один з яких дасть лише азимут. Обидва мають бачити БПЛА і дати в "командний центр" два пеленги;
  • пеленгатори здатні бачити дрони в середньому на 35 кілометрів (від 20 до 40);
  • пеленгатор є дороговартісним приладом (до 0,5 млн доларів) та потребує не менш дорогого навченого екіпажу;
  • пеленгатор оснащений специфічною антеною, яку не можна ховати під шифером даху чи ставити в густій зелені. Тому пеленгатори ставлять, як правило, не ближче 10 кілометрів від фронту, оскільки знайдуть з повітря Mavic і обстріляють артою чи атакують FPV.

Представник Сил оборони зауважив, що можна лише уявити, як часто і де потрібно поставити пеленгатори для "контролю неба". При цьому це потрібно розтягнути на 4 тис. кілометрів лінії фронту.

Тому навіть закрити весь фронт це вже є "подвигом", а закрити всю країну - просто нереально. На це знадобиться тисячі пеленгаторів та екіпажів.

"Тому пролетівши наші "ешелони контролю" ворог може літати в глибині тилу і ми його не завжди бачимо військовим засобами РЕР. Тилові міста та об'єкти важливі, але фронт на першому місці, тому вся техніка там, включно із засобами РЕР", - зазначив він.

Водночас, у противника ситуація аналогічна, адже точки моніторингу також стоять у глибині від фронту і їх також фізично немає в достатній кількості для закриття тилів.

Безкрестнов наголосив, що вдіяти нічого з цією проблемою неможливо. Можна лише зрозуміти, чому є проблеми з фіксацією БПЛА розвідників з об'єктивних причин і усвідомити, що так і буде надалі. Хоч, безумовно, нарощується РЕР інфраструктура, однак це довготривалий і дорогий процес.

Також вважає, що не потрібно чекати дива від когось, а створювати та обладнувати точки моніторингу БПЛА своїми силами і доступними ресурсами по всій країні, навчаючи людей.

Окрім того, вважає за доцільне налагодити загальну взаємодію та інформування військових усіх рівнів про БПЛА противника.

"Все це ми сьогодні обговорювали з командуванням сухопутних військ. Війна змінилася і РЕР це вже не тільки спеціально навчені групи або особливі вiйська, це питання набагато глобальніше. Не повинен наш противник розносити полігони з людьми або склади в тилу, вистежуючи зручні моменти", - додав представник Сил оборони.