RU  UA

Оборона буває й мобільною: експерт пояснив, що відбувається в Курській області РФ

Події в Курській області РФможуть бути частиною оборони України від російського агресора і відповіддю на удари по українських містах.

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив військовий експерт Олексій Гетьман.

"Ті події, які зараз відбуваються в Курській області можна також назвати нашою обороною, бо оборона - це не тільки позиційні дії на певних рубежах, вона може бути також і мобільною. Можливо, це була спроба (росіян – "Апостроф") підтягнути якісь додаткові сили на Сумщину чи на Харківщину, тому це є частиною активної оборони, це такі контрнаступальні дії.

Тобто, в будь-якому випадку наша оборона має бути активною, а що і як там відбувалося, які саме сили були задіяні, я думаю ми незабаром почуємо. Поки що немає інформації від офіційних джерел - це не тому, що хтось щось намагається приховати, а тому, що треба багато чого перевірити, щоб ця інформація відповідала на 100% тому, що відбувається", - пояснив Гетьман.

Гетьман згадав слова прем'єр-міністра Великої Британії Уїнстона Черчілля про те, що будь-яка країна, яка починає агресивну війну, має розуміти, що рано чи пізно війна буде і на їхній території.

"Багато хто з нашого військового керівництва вже говорив про те, що треба переводити бойові дії на територію Росії. Ми інколи мовчимо про те, що наші БПЛА, наприклад, завдавали ударів по території РФ, бо чомусь у деяких наших партнерів дуже хвороблива реакція - начебто ми маємо тільки оборонятися, а завдавати ударів по території нашого ворога не можна. Звичайно, вони цю позицію потроху змінюють, але все одно вона залишається не менш дивною.

Ми маємо нищити ворожі об'єкти, які там знаходяться, бо з них атакують нашу країну, це повністю відповідає 51-й статті статуту Організації Об'єднаних Націй про те, як країна має вести самооборону. При самообороні ми маємо нищити військові об'єкти ворога не тільки на тимчасово окупованій території, а і на його території, це повністю відповідає міжнародному праву і міжнародним законам", - пояснив експерт.

За його словами, Україна повинна грати на випередження.

"Ми повинні вдарити про військових аеродромах РФ, де стоять і готуються до вильотів ворожі літаки, щоб скидати бомби на наші міста, не кажучи вже про лінію фронту. Ми маємо засоби, щоб не дати ворогу можливості здійснювати ці атаки.

Навряд чи люди, які були ініціаторами таких заборон, зможуть пояснити їх суть, бо тут пояснень просто немає", - зауважив експерт.

Також Гетьман прокоментував позицію США щодо заборони ударів по цілях у Росії з переданих Україні F-16 і заяву речника Держдепу Метью Міллера, що США ще можуть змінити свою позицію

"Мені хотілось б запитати наших друзів зі Сполучених Штатів - що вони мають на увазі, коли говорять, що щось ще зміниться? Ще ракети прилетять по дитячих лікарнях чи будуть знищені наші цивільні люди, чи буде завдано потужних ударів по нашій лінії оборони?Що вам ще треба, щоб ви змінили свою думку – щоб нам стало ще більш боляче, щоб ми зазнали ще більших втрат і руйнувань. Так буде, якщо ми не завдамо удару у відповідь. Всі розуміють, що росіяни будуть продовжувати робити такі атаки, які вони роблять, але і ми можемо принаймні зменшити кількість атак ударами по військових об'єктах на території Російської Федерації", - обурився Гетьман.

За словами експерта, Україні потрібно нарощувати потенціал БПЛА, якщо вже не можна атакувати Росію ракетами.

"Загалом велика кількість дронів інколи може бути більш потужною зброєю, ніж ті самі ракети. Давайте пригадаємо події на Чорному морі - що ми зробили з Чорноморським флотом РФ, не маючи потужного флоту і авіаносців? Своїм москітним флотом, як його назвали, цими невеличкими безекіпажними катерами ми змогли відігнати російський флот від Криму і примусили їх ховатися в Новоросійську. Ось так ці дрони можуть працювати. Тому якщо і далі будуть продовжуватися заборони атак західною зброєю, то не треба посипати голову попелом. Нам треба робити власні дрони, удосконалювати їхню якість і тактику повітряних атак, а тоді робити те саме, що не можна зробити ракетами", - резюмував Гетьман.

Як повідомляв "Апостроф", Z-блогери заявили зранку 7 серпня про втрату контролю росіянами над кількома населеними пунктами в Курській області.