RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

29 вересня

Всі новини

Директор «Асканії-Нової» спростував інформацію про повне знищення заповідника

Директор заповідника "Асканія-Нова" Віктор Шаповал спростував інформацію про повне знищення заповідника, зазначивши, що переконаний, що фраза очільника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна про те, що заповідника більше немає, вирвана із контексту.

Про це він повідомив в коментарі "Суспільному".

За словами Шаповала, факти вивезення тварин дійсно мають місце, але про знищення заповідника на сьогодні не йдеться.

"Це процес, що відбувається, але не доконаний факт. На сьогодні вивезено у РФ і на тимчасово окуповану територію Криму 20 тварин. Частина тварин загинули через недогляд, відсутність кваліфікованого наукового супроводу і ветеринарного обслуговування. Значна частина заповідного степу — понад 2000 га, вигоріла внаслідок пожеж різної природи", - розповів він.

За словами директора заповідника, ці факти фіксуються спеціальною комісією при Херсонській ОВА та Держекоінспекцією. Вже відкрита низка кримінальних проваджень.

"Факти значних збитків, завданих збройною агресією Росії й окупацією, мають місце. Факт знищення заповідника — ні", — резюмував Шаповал.

Заповідник "Асканія-Нова" знаходиться в окупації з першого дня повномасштабного вторгнення РФ. До кінця березня 2023 року українська команда заповідника продовжувала виконувати свої обов'язки, а наприкінці березня окупаційна влада встановила повний контроль над заповідником.