RU  UA

Як за новими правилами отримати паспорт військовозобов'язаним за кордоном - пояснення юриста

Українці за кордоном продовжують стикатися з відмовами представників ДП "Документ" у видачі паспортів та інших документів. Днями український уряд роз'яснив процедуру, однак проблема досі залишається.

Що робити українцям за кордоном, які не можуть отримати вже виготовлені документи, роз'яснив юрист, радник міністра внутрішніх справ України 2015-2021 роках, Володимир Мартиненко.

Юрист пояснив, що перевірка військово-облікових документів за кордоном здійснюється тоді, коли громадянин звертається за виготовленням закордонного або ж українського паспорта. У разі наявності чинних військово-облікових документів цей громадянин має право на отримання зазначених документів.

"Є величезна кількість українських громадян, які звернулися ще до початку обмежень за виготовленням, наприклад, закордонних паспортів до ДП "Документ", яке входить до структури Державної міграційної служби України. Це підприємство за кордоном виготовляє цілий перелік державних документів, які видає Україна: починаючи від закордонного паспорта і закінчуючи посвідченнями водія чи свідоцтвом про перереєстрацію транспортних засобів.

Зараз йдеться про те, що ці громадяни - чоловіки призовного віку звернулися до ДП "Документ", проплатили за цю послугу, а після того отримали відмову у видачі вже виготовленого документа, посилаючись на те, що десь там в горі хтось старший сказав: нічого нікому не видавати", - розповів Мартиненко.

Він роз'яснив постанову Кабінету міністрів, яка передбачає, що при поданні документів для оформлення паспорта за кордоном чоловіками віком від 18 до 60 років паспортні сервіси будуть перевіряти дійсність їхніх військово-облікових документів.

"Тому днями Кабінет міністрів все-таки вніс ясність у цю процедуру, вказавши чітко і прямо про те, що громадяни, у яких є чинний військово-обліковий документ, мають право на отримання закордонного паспорта чи паспорта громадянина України. В разі якщо цей документ виявиться нечинний або він буде відсутнім, то у такій послузі цьому громадянину буде відмовлено.

Інколи виникають ситуації, коли громадяни України призовного віку за кордоном оновлюють дані в додатку Резерв +, однак в представництві ДП "Документ" їм знову відмовляють у видачі паспортів чи інших документів. Тобто, ситуація не зовсім коректна", - зауважив Мартиненко.

За його словами, в разі безпідставної відмови з боку ДП "Документ" у видачі документів українцям потрібно оскаржувати дії відповідальних осіб.

"На законодавчому рівні обмежень чи запобіжників для цієї категорії наших громадян за кордоном немає. Тому я б радив би українцям брати письмову відмову у представників ДП "Документ", де буде зазначатися прізвище, ім'я і по батькові того, хто підписав цей документ і хто вам цю відмову дав. А далі вже треба оскаржувати її до вищого керівництва, в суді і вимагати повернення тих коштів, які з вас взяли за виготовлення документа", - додав юрист.

Нагадаємо, 21 серпня Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому законопроєкт №11391 про відстрочку від мобілізації неповнорідним родичам.

Раніше "Апостроф" писав, що ще одна категорія військовозобов'язаних українців зможе отримати відстрочку від мобілізації.