RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.15
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

16 вересня

Всі новини

Військовий експерт зауважив на гіршій якості ударних БпЛА "Shahed"

Попри те, що Росія змогла наростити виробництво "шахедів", якість ударних безпілотників погіршилась.

Про це в етері телеканалу "Еспресо" повідомив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

На його думку, противник хоче продемонструвати, що має достатню кількість засобів для атаки по Україні:

"Ворог продовжує масові ракетні або комбіновані атаки. Таким чином він забезпечує цю терористичну складову впливу на наше суспільство. Росіяни хочуть показати, що в них є достатня кількість сил та засобів, щоб постійно обстрілювати територію України. Думаю, що це стосується саме пропагандистської складової".

Проте аналітик помітив деяку закономірність:

"Запасів БПЛА Shahed в росіян були більшими. Вони змогли збільшити темпи виготовлення цих типів безпілотників. Втім, якість шахедів погіршується".

Згадує він, що російські "шахеди" все частіше залітають в повітряний простір Білорусі:

"Оскільки, вже кілька разів ці БПЛА залітали на територію Білорусі, що є ознакою помилок у виготовленні".

Також зростає кількість знищених БпЛА українськими силами ППО за допомогою засобів радіоелектронної боротьби:

"З іншого боку, все більшу частину шахедів знищують ЗСУ без використання засобів фізичного впливу. Тобто шляхом засобів РЕБ. До прикладу, під час однієї з атак третина, а то й більше шахедів була збита з курсу й знищена внаслідок роботи наших систем РЕБ. Це вказує на те, що протидія з українського боку тільки зростає".

Нагадаємо, у ніч на четвер, 5 вересня, росіяни атакували Україну балістичною ракетою "Іскандер-М" з території Криму та 78 "шахедами", які запускали з Курська, Єйська та Приморсько-Ахтарська. Тоді було знищено 60 дронів. Два безпілотники повернулись у РФ, один – у Білорусь. 15 "шахедів" зникли з радарів імовірно під впливом засобів РЕБ.