RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

У скандалі навколо начштабу Сил безпілотних систем ЗСУ з’явилися дані про візити в РФ

Начальник штабу командування Сил безпілотних систем Роман Гладкий, якого підозрюють у державній зраді, шпигунстві та корупції, перетинав російські прикордонні пункти, коли служив у Командуванні Військово-морських сил України.

Про це повідомляє OSINT-команда "Телебачення Торонто" у соцмережі Facebook.

Як зазначається, аналітики знайшли у нещодавно "злитій" базі ФСБ "Кордон" інформацію про перетини російського держкордону Гладким у 2014 та 2015 роках. Йдеться про кілька десятків разів.

У базі немає даних про конкретні пункти пропуску, тому він міг їздити в РФ або у тимчасово окупований Крим. Однак засвітився, тому що був внесений у базу під час перетину держкордону.

"З 2014 до 2015 року він перетинав прикордонні російські пункти 26 разів. Це були поїздки як в Росію (або в окупований Крим), так і звідти. У тому числі під час служби в Командуванні ВМС України", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, їздив в РФ, будучи начальником управління надводних та підводних сил Командування ВМС ЗС України. Аналітики надіслали запит ВМС з цього приводу. Там їм повідомили, що цю посаду він обіймав від 27 лютого 2015 до 1 січня 2016 року. За цей період він перетнув прикордонний пункт вісім разів.

Найчастіше їздив в РФ до лютого 2015 року, коли був слухачем Нацуніверситету оборони України імені Івана Черняховського. У цей період перетинав прикордонні пункти 18 разів.

Також у базі міститься інформація про виїзди в Росію (чи окупований Крим) дружини, Олени Гладкої. Зафіксовано 22 перетини кордону - з 25 жовтня 2014 по 30 листопада 2015 років.

Згідно з відкритими даними, від липня 2016-го Гладкий був начальником штабу, першим заступником командувача Військово-морських Сил. У 2018-му на Гладкого, за даними контррозвідки СБУ, виходили спецслужби РФ з метою завербувати. Тоді ж у ЗМІ з’явилася інформація про те, що його дружина має російське громадянство, а згодом підтвердив Верховний Суд.

У грудні 2020-го Гладкого призначили заступником начальника штабу Командування ООС, а від 25 липня цього року - начальником штабу Командування Сил безпілотних систем ЗСУ. Примітно те, що СБУ у коментарі УП повідомила, що не проводила перевірку перед його призначенням на цю посаду, зазначають аналітики.

Після резонансу в ЗМІ Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доручив СБУ провести додаткову спецперевірку та відсторонив від посади.

Нагадаємо, наприкінці серпня Збройні сили України підтвердили призначення Романа Гладкого начальником штабу Командування Сил безпілотних систем.

Раніше ми писали, що в мережі бурхливо відреагували на призначення начальником штабу Командування Сил безпілотних систем Гладкого, якого підозрюють у держзраді, шпигунстві та корупції.