RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

У НАН України повідомили, що виявили в отруєній росіянами річковій воді

Забруднення, через яке на Чернігівщині спостерігали потемніння води та масовий замор риби, виявилося через скидання Росією шкідливих речовин у річку з відстійника цукрового комбінату.

Про це "Апострофу" розповіла завідувачка відділу гідрохімії Українського гідрометеорологічного інституту Держслужби з надзвичайних ситуацій та НАН України Наталія Осадча.

Вона повідомила, що вдалося виявити цукрозу та побічні продукти, зокрема деякі волокна цукрових буряків, залишки білкових частинок:

"Ми визначилися з тим, що це було скидання з відстійника цукрового комбінату. Ми визначили наявність цукрози у воді. Однак крім цукрози в цих відстійниках є побічні продукти – деякі волокна цукрових буряків, залишки білкових частинок".

За словами Осадчої, ці залишки фактично перегнивали у відстійнику:

"... вони в цьому відстійнику знаходилися без (доступу) кисню і фактично перегнивали. І вся ця органічна маса потрапила у воду"

Нагадаємо, пляма забруднення з Десни може досягти Києва. Це становить загрозу для 60% міста. У Міністерстві довкілля зазначили, що рух забруднення з Сейму та Десни сповільнюється, пляма забруднення розпорошується, а ситуація – під контролем.

Також в Міндовкіллі повідомляли, що забруднена вода орієнтовно може сягнути Київщини 14-16 вересня.