RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.03
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.03
Суспільство

Росія отруїла річки: чи є загроза для водопостачання Києва

Темна пляма рухається Десною і скоро буде поблизу столиці

Темна пляма рухається Десною і скоро буде поблизу столиці Фото: pixabay.com

Темна пляма, що прийшла з боку Росії, рухається українськими річками у напрямку Києва. Забруднена вода спричинила загибель кількох десятків тонн риби в Сеймі та Десні, а також потенційно може становити загрозу для водопостачання столиці. "Апостроф" з'ясовував, наскільки значними є ризики, і чи небезпечно киянам пити воду з-під крана.

Чорна пляма з Мордора

Новиною номер один останніх днів в Україні, яка, схоже, навіть на якийсь час потіснила зведення з фронтів, стала інформація про безпрецедентне забруднення води в річках Сейм та Десна на півночі нашої країни.

Втім, і тут не обійшлося без російського "вторгнення", оскільки Сейм бере початок у Курській області РФ, і тому з'явилася версія про навмисне забруднення річки росіянами.

Чи було скидання шкідливих речовин у річку навмисним, сказати складно, проте на сьогодні встановлено, що його було здійснено з цукрового заводу на території Росії, імовірно в Курській області (що вкотре свідчить про варварське ставлення росіян навіть до самих себе, оскільки очевидно, що у самій РФ наслідки забруднення набагато серйозніші, ніж в Україні).

"Ми визначилися з тим, що це було скидання з відстійника цукрового комбінату. Ми визначили наявність цукрози у воді. Однак крім цукрози в цих відстійниках є побічні продукти – деякі волокна цукрових буряків, залишки білкових частинок, і вони в цьому відстійнику знаходилися без (доступу) кисню і фактично перегнивали. І вся ця органічна маса потрапила у воду", - розповіла "Апострофу" завідувачка відділу гідрохімії Українського гідрометеорологічного інституту Держслужби з надзвичайних ситуацій та НАН України Наталія Осадча.

Кілька тижнів тому жителі Сумської та Чернігівської областей почали помічати, що вода в річці Сейм почорніла, водночас відбувався масовий мор риби.

З Сейму забруднена вода вже потрапила до Десни, де також фіксується мор риби, і зараз темна пляма повільно, але впевнено рухається у бік Києва. І, якщо Чернігів та Суми не використовують річкову воду для побутових потреб, то у столиці близько 60% усієї водопровідної води надходить із Десни.

На початку вересня багато телеграм-каналів, посилаючись як на офіційні, так і на анонімні джерела, почали нагнітати обстановку, закликаючи киян запасатися питною водою на випадок екологічної катастрофи в столиці.

Інформація про якість води у Києві справді дещо суперечлива. Деякі екоактивісти стверджують, що вода у столиці вже забруднена. Фахівець у галузі біохімії, який працює на одному з київських підприємств, у неформальній розмові з "Апострофом" порекомендував на якийсь час утриматися від використання води з крана – навіть для приготування їжі (він також не радить полоскати нею рот під час чищення зубів).

У той же час міська влада стверджує, що ситуація знаходиться під контролем, і на сьогодні вода у столичному водопроводі безпечна.

"Показники питної води у столиці залишаються в нормі, - йдеться в заяві, Київводоканалу, поширеній 9 вересня. - У разі погіршення показників у Десні технологічний процес водопідготовки буде негайно скоригований. За необхідності фахівці застосують відповідні реагенти, щоб гарантувати належний рівень очищення та безпеки води для споживачів".

У ситуації також довелося розбиратися новій міністерці захисту довкілля та природних ресурсів Світлані Грінчук, яка була призначена на посаду лише 5 вересня.

Під час відвідування Чернігівської області вона зазначила, що рух забруднених вод у напрямку Києва сповільнився, а сама темна пляма вже місцями розсіюється.

"Сподіваємося, що якщо воно і дійде до місць забору води в Київській області, то очисні споруди водоканалів впораються з цим забрудненням", - заявила міністерка.

Ще кілька днів тому фахівці вважали, що забруднена вода дійде до Києва, а, точніше, до столичного водозабору на Десні, 10-11 вересня, але згідно з свіжим прогнозом Міндовкілля,терміни зрушились на 14-16 вересня.

У міністерстві стверджують, що станом на 10 вересня показники якості питної води в Києві відповідають санітарним нормам. Тим не менш, там не можуть повністю виключити того, що якість води біля столичних водозаборів на Десні виявиться нижчою за встановлені стандарти, у зв'язку з чим відомство, спільно з водоканалом, розробляє заходи щодо нейтралізації забруднення.

Пити чи не пити?

Влада запевняє, що зараз вода в квартирах киян не становить загрози їхньому здоров'ю. Але чи збережеться така ситуація, коли забруднена вода дійде до водозабору?

"Апостроф" звернувся з відповідним запитом до департаменту захисту навколишнього середовища та адаптації до зміни клімату Київської міськадміністрації, на який отримав відповідь, що "питання водопровідної води та водопроводів знаходитися поза межами компетенції департаменту".

"Якою б вода не була в Десні, кияни без води не залишаться", - запевнив видання гідролог Віктор Вишневський.

За його словами, найбільший ризик зараз є для мешканців лівобережної частини столиці, оскільки саме вона забезпечується деснянською водою.

"Що робитимуть у цьому випадку (погіршення якості води з Десни) – збільшать водозабір із підземних джерел та посилять очищення тієї води, яка надходить на водозабір Деснянської водопровідної станції", - каже експерт.

Але чи є у фахівців можливість зробити цю воду безпечною для пиття та приготування їжі?

"Якщо йдеться про мережі, питну воду, то на сьогоднішній день є всі підстави вважати, що водоканали впораються, - сказав "Апострофу" директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв. - По деяким речовинам є проблеми, але, наскільки я розумію, це вирішується додатковими реагентами".

За словами Наталії Осадчої, по ходу руху вниз за течією Сейму органічна маса, що потрапила в річку, поступово розбавлялася, хоч і не достатньою мірою, щоб повністю нейтралізувати негативні ризики. У Десні процес розбавлення органічних речовин відбувається успішніше.

"Ми працюємо з водоканалом, і їхні технології дозволяють все це повністю видаляти. Вони вже відпрацьовують дози коагулянтів (реагентів, завдяки яким домішки у воді випадають в осад у вигляді пластівців, які легко видалити - "Апостроф"), - розповідає Осадча. - Тому киянам нема чого хвилюватися. Наш водоканал у весняний період справляється із набагато складнішими видами забруднення".

Разом з тим, деякі фахівці-екологи не під запис говорять про те, що найближчим часом питна вода в Києві може виявитися не найкращої якості.

"Не завадить якийсь час утриматися від використання води з крана (для пиття в кип'яченому вигляді). Можна в цей час використовувати воду з бюветів або покупну воду. Особливо це стосується дітей, - сказав співрозмовник видання, який побажав зберегти свою анонімність. - Але і панікувати та кидатися розкуповувати воду в магазинах теж не варто".

Втім, багато киян та мешканців інших населених пунктів України вже давно не "довіряють" повною мірою воді з крана і п'ють бутильовану або джерельну воду, не чекаючи на екологічні катаклізми.

А тому кожен має сам прийняти рішення, яку воду пити, а яку ні.

Проте, судячи з усього, реальної небезпеки для мешканців української столиці справді немає.

А ось річковій фауні пощастило не так сильно.

"Основна загроза - для водної екосистеми, риб та інших організмів. Найбільше в Сеймі. В Десні, гадаю, все пройде без особливих проблем", - резюмувала Наталія Осадча.

Читайте також

Новини партнерів