RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

25 вересня

Всі новини

$30 000 хабаря за облаштування гуртожитку для переселенців: чиновників судитимуть

За матеріалами ДБР судитимуть чиновників міської громади на Дніпропетровщині за вимагання хабаря розміром $30 000 у підприємця, який хотів облаштувати гуртожиток для переселенців. Обвинувальний акт направлено до суду.

Про це інформує Державне бюро розслідувань.

В матеріалі зауважують, що голова та секретар однієї з міських рад Дніпропетровської області вимагали від підприємця хабар у розмірі $30 000 за можливість провести в старій будівлі недобудованої школи ремонт та облаштувати гуртожиток, зокрема, для переселенців:

"На території громади ще з 90-х років стояла недобудова школи площею 4,5 тис. кв м. Підприємець вирішив відремонтувати це приміщення, аби там могли проживати, у тому числі й переселенці. Платити за проживання громадян мала міжнародна гуманітарна організація. З цією пропозицією він звернувся до міської ради. Посадовці під час зустрічей повідомили, що є два варіанти вирішення питання: за 50 або за 30 тис. доларів США".

У випадку отримання 50 тис. доларів США чиновники обіцяли винести питання на голосування сесії та забезпечити підписання меморандуму про передачу будівлі в довгострокову оренду без оголошення спеціального тендеру. За 30 тис. доларів США підприємець мав би віддавати фігурантам ще й "відкати".

В ДБР згадують, що у квітні 2024 року підприємець передав 30 тис. доларів США секретарю ради в його кабінеті. Під час передачі грошей обох посадовців було затримано.

Фігуранти обвинувачуються у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (ч. 4 ст. 368 КК України). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Раніше "Апостроф" писав, як Служба безпеки затримала у Покровську агента воєнної розвідки РФ, який шпигував за українськими військами.