RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

25 вересня

Всі новини

Великий собор на Галичині "зникає" на очах — в чому його унікальність

Собор святого Івана Євангеліста, Марії Магдалени та 40 мучеників в селі Кукільники - 40 км від Івано-Франківська попри свою унікальну долю, руйнується на очах.

Про це йдеться в публікації спільноти Ukrainian Travels.

Він був збудований у 1732 році коштом архієпископа Яна Скарбека. У заповіті священнослужителя було зазначено поховати у соборі його серце. Чи виконаний був заповіт – достеменно не відомо.

У храмі був величезний вівтар з мармуру, колонами, позолотою, статуями та янголами, деякі зображення того часу збереглися.

Наразі у соборі є частина фресок, які темніють з кожним роком. По його периметру розташовані мармурові колони з ліпниною. Доступу до веж собору наразі немає - драбини не збереглися.

"У дзвіниці, що збудована перед собором, і має вигляд вхідної брами, ще у 1994 й у 2018 роках стояли статуї по обидва боки від входу в нішах. Тільки подумати, одна зі статуй була там ще кілька років тому! Але вже жодної немає", - пишуть адміністратори спільноти.

Собор було пошкоджено під час Першої світової війни, після його було відновлено. У 1945 році храм закрили, з 1955 року там був склад хімдобрив, що могло призвести до зеленуватого забарвлення стін собору.

Раніше реставраторка пояснила, чому в Україні залишаються без нагляду і руйнуються унікальні релігійні споруди.