RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Загибель МН17: Росію спіймали на фальсифікаціях

Засновник та голова міжнародної групи цивільних журналістів Bellingcat, яка займається розслідуваннями військової тематики за відкритими джерелами, Еліот Хіггінс розповів, як російська влада неодноразово траплялася на маніпуляціях з розслідуванням катастрофи малайзійського Boeing на окупованому Донбасі.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Хіггінс, зокрема, розповів про те, як російські Міністерство оборони і Міністерство закордонних справ вступили в листування з Bellingcat.

"Вони стверджували, що ми працюємо з українським урядом, що ми перекручуємо факти. Я зв'язався з ними і запитав: "які докази своєї правоти ви можете надати?". Вони відповіли, але у відповіді ніяких доказів не було. Я написав: "будь ласка, якщо у вас є інформація, надайте її!". І тут вони розродилися дуже довгим листом, в якому вони вже предметно, по чотирьох пунктах спростовували результати наших розслідувань. Ми вивчили цей лист і невдовзі з'ясували, що його текст просто-напросто вкрадений з одного блогу. Вони просто скопіювали текст і видали його за власну роботу. Я відповів їм і запитав, чи не були б вони так люб'язні в наступний раз не займатися плагіатом? Після цього вони попросили їм більше не писати. Це дійсно свідчить про вину Росії", - заявив Хіггінс.

Він зазначив, що є Міністерство оборони, яке представляє суспільству фейки через 4 дні після катастрофи "Боїнга", бреше про те, що у них є якась інформація, і є Міністерство закордонних справ, яке тільки і може, що писати пости на основі вкраденого з чужого блогу тексту.

"Насправді, це все, що вам треба знати про позицію російської влади щодо катастрофи рейсу MH17", - підкреслив представник Bellingcat.

Хіггінс також розповів про останню доповідь Bellingcat, приурочену до другої річниці трагедії, в якій, крім зведеної інформації з попередніх розслідувань, наводяться результати вивчення питання кількома експертами.

"Найпродуктивнішим виявилося вивчення експертом супутникових знімків і фотографій, якими ми ділилися в процесі роботи. Мова йде про фотографії "Бука", який пересовується через контрольовану сепаратистами територію, фотографії, де видно слід від запущеної ракети, а так само про супутникові знімки Міністерства оборони Росії, якими воно намагалося довести, що "Боїнг" міг бути збитий українським "Буком". Ми передали всі ці фотографії і знімки доктору Джефрі Льюїсу (директор східно-азіатської програми нерозповсюдження Монтерейского інституту міжнародних досліджень – ред). Він вивчив ці знімки за допомогою програми Tungstene, яка з високою точністю дозволяє встановити, чи піддавалися фотографії цифровій обробці. Він підтвердив, що знімки "Бука", зроблені очевидцями, абсолютно оригінальні і не були змінені. А супутникові фотографії Міністерства оборони піддалися ретельній обробці, в їх метаданих, наприклад, були змінені дати. Тепер мене цікавить питання – як влади і уряди західних країн відреагують на той факт, що Росія сфальсифікувала докази по справі про вбивство 298 осіб? Якщо б це зробив я, або ви, у нас би давно вже були серйозні проблеми. Тому мені дуже цікаво, якою буде реакція міжнародної спільноти на це", - сказав Хіггінс.

Як повідомляв "Апостроф", у червні журналісти Bellingcat оприлюднили нові фотодокази, які показують, що малайзійський літак Boeing-777 в липні 2014 року був збитий в небі над Донбасом з російського зенітно-ракетного комплексу "Бук".