RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як у тирі: ветеран АТО розповів, як колону українських військ розстріляли при виході із Іловайська

Ветеран АТО Микола Коваленко (прізвище змінене на прохання героя публікації), який служив в складі добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення "Миротворець", розповів, як колону українських військових розстріляли при виході із Іловайська.

Про це він повідомив "Апострофу".

Так, 28 серпня 2014 року ввечері на телефон Миколи прийшло повідомлення від комбата Миколи Тетерука (на сьогоднішній день народний депутат), що о 03:00-04:00 наступного дня буде дано "зелений коридор" для виходу з Іловайська.

Відзначається, що "миротворці" відразу ж приготували автобуси - встановили замість скла металеві пластини, взяли місцеву пожежну машину і почали чекати виїзду.

"А він весь час відкладався, і, врешті-решт, пересунули вихід на світлий час доби. І відразу стало зрозуміло, що нас збираються розстрілювати", - сказав боєць, уточнивши, що висунення в сторону селища Грабське почалося о 06:00-07:00 ранку.

Микола додав, що по дорозі до їх групи почали примикати інші українські бійці, які також діяли в місті. Коли вони вийшли з Іловайська, то отримали наказ зупинитися, що здалося дивним - колона була посеред поля.

Тоді стало відомо, що "коридору" нібито немає. Російський генерал, який вів переговори з українським генералом Русланом Хомчаком, вимагав, щоб українські військові здали зброю на блокпосту, інакше їх не пропустять.

Коваленко передбачає, що Хомчак, порадившись з президентом, прийняв рішення прориватися з боєм - таку команду отримали підрозділи. Коли колона дійшла до лісосмуги, то побачила закопану техніку і людей у новій військовій формі. Бійці вирішили, що це нацгвардійці, які прибули для прикриття. Однак це були росіяни.

"Ми могли б їх розбити з флангу, але нам не дали команду спішитися. Ми заходили навпроти їх позицій, поки вони не побачили хвіст або голову колони. А коли побачили - почали масований обстріл - гармати, танки на відстані 50-100 метрів, як в тирі, це було схоже на Бородінський бій. Потім нашим полоненим вони говорили: ми вас чотири дні чекали", - підкреслив ветеран АТО.

Він дивується, невже українська розвідка не знала, де позиції росіян.

"Доповідала! Це мав бути прецедент в Україні - ось які погані росіяни, розстріляли наш "зелений коридор". Але ж його, за фактом, не було, тому що уряд не домовився про виведення військ без бою", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Росіяни махали нам руками, а потім розстріляли, як у тирі – боєць, який вижив в Іловайську".