RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні пояснили, чому Банковій вигідне збереження впливу ГПУ

Політичний експерт Ярослав Макітра вважає, що Адміністрація президента України не зацікавлена в ослабленні Генеральної прокуратури (ГПУ), оскільки відомство підконтрольне президенту.

Про це він заявив "Апострофу".

"В останні дні розгорнута інформаційна кампанія щодо захисту Генпрокуратури і їх справ з боку гласних і негласних спікерів АП. Тому можна говорити, що там не в захваті від цієї ідеї (передачі ГПУ Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) справ проти екс-президента України Віктора Януковича і його оточення, - ред.)", - зазначив Макітра.

За його словами, причини такої кампанії дві. Перша - це ослаблення ГПУ, яка підконтрольна президенту в силу чинного законодавства.

"Вибити з такого органу цілий ряд справ і напрямів - це ослаблення органу, який стає менш впливовим, як в політичному сенсі, так і в економічному. І друга причина полягає в тому, що справи передаються в НАБУ або в інші органи, які непідконтрольні президенту", - додав експерт.

Макітра уточнив, що є ризик того, що ряд справ може відкриватися без волі і дозволу Банкової.

"Подібне складно уявити у випадку з Генпрокуратурою, де всі резонансні справи, очевидно, йдуть в унісон, або як мінімум, не суперечать волі президента. А в даному випадку мова про цілу низку справ колишніх посадовців і колишніх керівників, які так чи інакше були зав'язані з нинішніми представниками влади. Так що, розмотуючи цей клубок, можна знайти дуже багато цікавих фактів, тому вони не в захваті від ідеї", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Є привід для паніки: Адміністрація Порошенка потрапила в скандал".