RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У ДАБІ розповіли про головні досягнення в реформуванні будівельного сектору в Україні

Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) змінює формат роботи з учасниками будівельного ринку на основі прозорого і відкритого партнерства.

Про це в четвер, 14 грудня, заявив глава відомства Олексій Кудрявцев під час зустрічі з бізнес-спільнотою Американської торгової палати в Україні.

За його словами, ДАБІ зацікавлена в кожному проекті і нових інвестиціях в будівництво, оскільки це шлях до вирішення інфраструктурних питань, збільшення кількості робочих місць, нарощування обсягів виробництва і забезпечення стабільних надходжень до бюджетів різних рівнів.

У зв'язку з цим Держархбудінспекція орієнтована на усунення будь-яких перешкод в отриманні дозволів на будівництво, особливо для стратегічних підприємств, що впливають на економічний розвиток країни.

"Наша мета не знайти будь-які помилки або невідповідності в документації і повернути її на доопрацювання, а навпаки сприяти належному початку будівництва, допомогти з усуненням недоліків при виконанні робіт, а в кінцевому підсумку - прийняти якісний об'єкт в експлуатацію. Адже саме такий формат взаємодії зможе забезпечити ефективну роботу будівельного сектору України", - підкреслив Кудрявцев.

Він уточнив, що для виявлення основних труднощів, з якими стикаються інвестори при оформленні документів на будівництво, і усунення будь-яких можливих бюрократичних перешкод ДАБІ постійно аналізує ситуацію з проходженням дозвільних процедур на місцях, здійснює зріз ефективності роботи територіальних органів відомства і веде відкритий діалог з представниками бізнесу .

"Закликаю інвесторів, представників бізнес-спільноти не замовчувати проблеми: ми зацікавлені вивчити кожне питання і допомогти в його вирішенні, надати необхідну консультаційну допомогу в оформленні документів на будівництво. Всі створені Держархбудінспекцією канали комунікації працюють оперативно і на результат", - сказав глава ДАБІ.

За словами Кудрявцева, на законодавчому рівні вже створено необхідні умови для нормальної роботи інвесторів, забезпечений рівний доступ і можливості для ведення діяльності в секторі будівництва України.

У той же час, правовими інструментами виключена діяльність недобросовісних учасників, а отже, сформована прозора конкуренція.

Так, ініційований Держархбудінспекцією Закон України № 1817 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності", який набув чинності 10 червня 2017 року, став початком цих реформ. Зокрема, він упорядкував дозвільні та погоджувальні процедури, зробивши їх максимально прозорими і зрозумілими для громадян і забудовників.

Розпочаті зміни, в тому числі, вплинули на позиції України в рейтингу Світового банку "Doing Business-2018" - за легкістю отримання дозволу на будівництво країна піднялася на 105 пунктів, змінивши 140-ю позицію на 35-у. Новації дають і практичні результати - іноземні інвестори активізують свою діяльність на території України.

"Тому ДАБІ продовжить рухатися в заданому напрямку, реалізовувати реформи, щоб кожен інвестор, заходячи в Україну, потрапляв в такі ж умови, як і на європейському ринку, і мав доступ до послуг та дозвільних процедур відповідної якості", - підсумував Кудрявцев.