RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

До сих пір не зрозуміли, з яким народом мають справу: журналіст розповів про опір кримських татар окупантам

Журналіст Айдер Муждабаєв заявив, що репресіями проти кримських татар Російська Федерація отримує зворотний ефект.

Про це він повідомив "Апострофу".

"Російські окупанти досі не зрозуміли, з яким народом мають справу. А мають справу вони з народом, який два покоління боровся за повернення на батьківщину, перебуваючи в Радянському Союзі", - зазначив Муждабаєв.

Він уточнив, що кримські татари свого часу придумали практично всі форми мирного опору, які потім використовували радянські дисиденти. І перший самвидав був кримськотатарський, за зразком якого була створена знаменита газета радянських дисидентів "Хроніка поточних подій".

Крім того, голодування, перша демонстрація в Радянському Союзі в 1987 році - якраз рівно тридцять років минуло - була проведена біля Спаських воріт на Красній площі кримськими татарами, коли приїхали 300-400 осіб з Узбекистану, за п'ять тисяч кілометрів, і раптово вийшли на площу…

"Росія хоче придушити опір кримських татар, а виходить зворотний ефект. Ми - нація, що самоорганізується. Якщо люди бачать, що до їх співвітчизників ось так ставляться, вони будуть допомагати і будуть робити це демонстративно. Цей народ має величезний досвід мирного протесту проти найстрашнішого тоталітарного режиму. Росія хоче виглядати сильною, а буде виглядати слабкою і ганебною в очах всього світу", - уточнив Муждабаєв.

Разом з тим, він додав, що сама Росія по-іншому не може.

"З асфальтового катка ніколи не виходить велосипед - вся російська система так влаштована, вона налаштована на репресії, не має зворотного ходу і не може виляти нікуди. Ми можемо скільки завгодно говорити, чому. А просто тому, що інакше асфальтовий каток не їздить", - підсумував журналіст.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Росія отримує в Криму зворотний ефект, а Україні пора діяти".