RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Нічого не зміниться без покарання читачів: видавець розповів про боротьбу з контрабандою і піратством в Україні

Генеральний директор українського видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький вважає, що ситуація з контрабандою та піратством в Україні не зміниться, поки не буде введено покарання для читачів.

Про це він заявив в інтерв'ю "Апострофу".

Так, за його словами, на вітчизняний книжковий ринок впливає тривале зростання електронного піратства. У зв'язку з цим електронна книга як товар в Україні практично перестала існувати.

"Нічого не зміниться до тих пір, поки держава не реалізує ті ж способи регулювання, які є в Європі. В Європі відповідає не тільки пірат, там в першу чергу відповідають провайдер, який обслуговує цього пірата, і читач, який скачав крадений текст. Тому до тих пір, поки споживач не буде відповідати за використання краденого, не зміниться нічого , - підкреслив Красовицький.

Він уточнив, що недавно був прийнятий останній підзаконний акт до закону "Про ліцензування ввезення книг", який стосуватиметься контрабанди.

"З'явилися штрафи, і з'явилося відомство, яке ці штрафи накладає і забирає продукцію. Перший прецедент штрафу - близько 30 000 гривень, другий - вже близько 150 000 гривень з забороною підприємницької діяльності. Тому ми сподіваємося, що контрабанда перестане заважати як українським, так і російським учасникам нашого ринку. А також усім, хто є на українському ринку, тому що, крім контрабанди, є контрафакт, коли десь тут в підворітті друкуються книжки російських видавництв, але із зарубіжними вихідними даними", - сказав Красовицький.

Видавець додав, що вважає - Захід змусить Україну прийняти антипіратські закони, які встановлять відповідальність провайдерів і споживачів крадених текстів в мережі.

"У цілому очікуємо, що зростання роздрібного ринку становитиме 15% в примірниках (після 2-3% в 2017 році)", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Ті, хто читають піратське, повинні за це відповідати - видавець про книги з Росії і контрабанду на мільйони".