RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

В Україні готуються відзначати Старий Новий рік: що це за свято

Традиційно Старий Новий рік відзначають в ніч з 13 на 14 січня.

Виникнення свята пов'язане з тим, що Різдво, по календарній традиції, має передувати Новому року, а також з тим, що в православній церкві на григоріанський Новий рік припадає різдвяний піст, що виключає пишні застілля і розваги.

До революції Російська імперія жила за старим стилем - юліанським календарем, який не був точним і за майже двадцять століть відстав від реальності приблизно на два тижні.

У свою чергу, європейські країни ще в 1582 році почали поступово переходити на реформований календар, який назвали григоріанським. Коли більшовики в січні 1918 року реформували російський календар, православна церква користуватися ним відмовилася, в результаті чого виникла невідповідність в днях головних свят.

Вечір напередодні Старого нового року називають Щедрим, тому що на стіл ставлять "щедру" кутю, яку, на відміну від пісної куті в Святвечір, заправляють м'ясом і салом. За традицією миску з кутею ставлять в кут з іконами.

Головна страва на святковому столі - смажене порося, символ плодючості худоби і родючості землі.

Крім того, на стіл ставлять млинці, пироги та вареники з сиром, які стануть в нагоді і для того, щоб віддячити гостям - щедрувальникам та засівальникам. У цей вечір прийнято радо зустрічати і пригощати гостей. Чим більше страв - тим багатшим і вдалішим буде весь рік.

Вважається, що в цей день не можна давати в борг, ображатися і бути злопам'ятним, перераховувати дрібні гроші або вирішувати важливі фінансові питання. Крім того, забороняється вимовляти слово "тринадцять" і виносити в цей вечір сміття.

За матеріалами "Обозревателя"

Як повідомляв "Апостроф", раніше Кабінет міністрів України визначив святкові дні, які рекомендує роботодавцям зробити вихідними в 2018 році.