RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Ситуація зайшла в глухий кут: на Заході назвали два реальних сценарії для Донбасу

Розвиток ситуації на Донбасі може піти двома шляхами, або все буде залишатися як є і конфлікт затягнеться надовго, або непідконтрольні території підуть по шляху Придністров'я, а бойовики погодяться на припинення вогню.

Про це "Апострофу" повідомив колишній посол ЄС в Москві, британський політолог Майкл Емерсон.

За його словами, через незгоду в форматі миротворчої місії між Заходом і Росією, надій на варіант з введенням на Донбас миротворців небагато. Тому залишається два можливих шляхи розвитку подій. Перший з них, це збереження ситуації в нинішньому тупику і продовження конфлікту.

"Питання в тому, чи залишиться ситуація в цьому глухому куті ще п'ять, десять, двадцять років. Ті, хто спостерігав за політичною ситуацією на пострадянському просторі останні чверть століття, знають, що так звані заморожені конфлікти можуть тривати чверть століття: це стосується Нагірного Карабаху, Абхазії і Південної Осетії, Придністров'я. Тому варіант перший: Донбас чекає те ж саме. Це насправді не образно: досить, щоб ситуація залишалася такою, як є ", - говорить Емерсон.

Другий варіант - так звана "придністровизація" окупованих територій. За словами політолога, для його втілення необхідно, з боку бойовиків погодитися на повне припинення вогню, а з боку України - зняти економічну блокаду.

"Як ви, напевно, знаєте, відносини Придністров'я з Молдовою виглядають приблизно так: там немає насильства, і товари більш-менш вільно переміщаються через кордон. Між іншим, Придністров'я вважається частиною угоди про вільну торгівлю між Молдовою і ЄС. І це може бути важливим стимулом для Донецька і Луганська, якщо в економічному плані вони будуть справлятися не дуже добре. А у них, звичайно, справи йдуть жахливо", - розповідає про перспективи такого варіанту британський експерт.

Детальніше про ситуацію на Донбасі і шляхи повернення окупованих територій читайте в інтерв'ю "Апострофа" з політологом Майклом Емерсоном: Є пояснення, чому війська Путіна не пішли на Маріуполь і Одесу.