RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Кінець АТО: військовий експерт пояснив важливість змін з командуванням військами на Донбасі

Переформатування антитерористичної операції (АТО) на Донбасі в Операцію Об'єднаних сил усуває зайву бюрократичну ланка, а значить, дозволяє приймати рішення більш оперативно.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив військовий експерт Олексій Арестович.

За його словами, дана зміна вибудовує правильну модель взаємодії силових структур і виконавчої машини держави. Так, раніше була плутанина, коли Служба безпеки України (СБУ) повинна була планувати загальновійськові і спеціальні операції, в яких вона нічого не розуміє.

"Та ж історія була у Росії в Чечні. На двох чеченських війнах вони послідовно перепробували різні варіанти, віддавали керівництво МВС, Генштабу, ФСБ і так далі, в залежності від фази конфлікту. Коли була зона активних боїв, командували військові. Тому що МВС не вміє застосовувати реактивну артилерію і авіацію, розумієте? І СБУ не вміє. А військові вміють", - сказав Арестович.

Він додав, що це має опосередковане міжнародне значення, оскільки вказує, що на Донбасі українські військові ведуть війну з Росією, а не "з якимись маленькими місцевими терористами". Крім того, змінюється відповідальність.

"Об'єднаний оперативний штаб - це такий орган, який призначений для управління різнорідними силами, він пов'язує їх між собою через представництва, робочі групи, що можна використовувати в усіх інших конфліктах, решті випадків застосування силової машини, наприклад, при ліквідації наслідків стихійних лих. Тобто у нас створюється орган управління, де починають рости офіцери-функціонери, які будуть мати досвід управління різнорідними силами. Створити такий штаб дуже важливо, мати його на практиці ще важливіше", - підкреслив експерт.

Арестович нагадав, що Швейцарія, країна, яка 200 років не воює, регулярно проводить навчання навіть корпусного масштабу.

У той же час він уточнив, що підготовка до переходу до Операції Об'єднаних сил вже почалася.

"Так вона (нова вертикаль управління, - ред.) в якомусь сенсі діє, її скоріше легалізують. Давно штабом АТО керують військові. Там чисто де-юре СБУ керувала", - зазначив експерт.

Він додав, що главою Об'єднаних сил призначений Сергій Наєв.

"... А хто там що очолить - не так важливо насправді. Важливо, що через якийсь час, наприклад, до осені, це прийде в відносний порядок і почнеться нормальна військова робота. Війна - тільки для цивільних трагедія, для військових це робота", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна є три варіанти для України, загострення може бути вже восени - Олексій Арестович.