RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Є загроза забруднення великих річок: зроблено тривожну заяву про ситуацію на Донбасі

У разі затоплення шахти "Юний комунар" (Юнком), на якій в 1979 році стався ядерний вибух, в воду річок Донбасу можуть потрапити радіоактивні елементи. Однак це не єдиний об'єкт на території підконтрольній бойовикам, який становить загрозу для екології регіону.

Про це "Апострофу" розповіли експерти.

Керівництво "міцних господарників" з "народних республік" вже встигло затопити не одну шахту, і, судячи з усього, продовжує обраний курс.

"Там же відбувається масове затоплення шахт. Є ризик забруднення разом з шахтною водою питних горизонтів, забруднення Сіверського Дінця, Кальміусу й більшості річок регіону. А, наприклад, Сіверський Донець напуває 90% населення Донецької області й 40% Луганській області. "Юнком" – це об'єкт, який тільки додасть до переліку хімічних елементів, які можуть бути в міграції підземного потоку, радіонукліди цезію та стронцію. Крім того, відбувається ж затоплення шахт, які були забруднені й Горлівським хімзаводом", - зауважує гідрогеолог Євген Яковлєв.

Пошкодження, завдані бойовиками обладнанню шахт Донбасу можуть виявитися критичними.

"Наприклад, шахта "Жовтневий рудник" знаходилася якраз на лінії фронту. Там все вирізали. Коли були Моторола з Гіві, у них було завдання: в день вирізати не менш 100 тонн металу. Шахти в районі "Юнкома": "Ольховатська", "Булавинська", "Вуглегірська" – там же сепари все вирізали, а якщо ще й водовідливи перестануть працювати, то вода підніметься. Я знаю, що це таке. У 1996 році шахту "Панфіловську" було закрито. Водовідлив там не працював, і буквально за три місяці вода піднялася на поверхню. У людей затопило будинки, льохи", - розповідає голова незалежної профспілки гірників Микола Волинко.

Детальніше про екологічні загрози, пов'язані із затопленням шахти "Юний комунар" читайте в матеріалі "Апострофа": Росія відмовила бойовикам: можуть постраждати вільні території Донбасу.