RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Схема проста: стало відомо, як на Донбасі заробляють мільйони гривень на закритих шахтах

Бойовики так званої ДНР крупно наживаються на українських шахтах на окупованій території Донбасу.

Про це "Апострофу" після поїздки на Донбас розповів донецький блогер і журналіст Денис Казанський.

Відзначається, що кілька років тому "вугільна мафія" захопила терикон в Мирнограді, - за цим стояв бізнесмен і політик Сергій Андрійченко, бізнес-партнер Армена Саркісяна, який в свою чергу є партнером Юрія Іванющенка.

"Схема – найпростіша. Спочатку цей терикон нікому не належав, це терикон давно закритої радянської шахти, якої немає вже сто років. Спочатку його оформили на якусь людину, яка проживає на території, підконтрольній ДНР, тобто її не знайти. Потім ця людина нібито перепродала, і ланцюжком кілька разів пройшов перепродаж. За 40 тисяч гривень за документами продали цей терикон, який коштує мільйони доларів насправді. І врешті він дійшов до цього Андрійченка, який тепер веде розробку, просіває терикон, а в ньому близько половини – це вугілля, тобто це колосальний ресурс", - розповів Казанський.

За його словами, терикон продали за 40 тисяч гривень, в той час як кожен день він приносить загарбникам мільйони гривень.

"До речі, на цьому прикладі можна показати масштаби крадіжок в Україні. Це ми взяли глухомань – Мирноград, околиця життя взагалі біля зони АТО, десь далеко-далеко. І там ось один якийсь терикон, купа породи, здавалося б, кому він потрібен? Адже це тільки одне маленьке містечко, а скільки такого по всій країні?", - зауважив журналіст.

Крім того, він пояснив, що зараз роботи на териконі ведуться без дотримання технологій і заходів безпеки з метою збільшення наживи.

"Взагалі на кар'єрах під час роботи з відвалами використовується пилопригнічення – це або спеціальна емульсія, або вода з поливальних машин (найпростіший варіант), якою поливають цей пил, щоб він не летів, не забивав людям легені. Там це, природно, не проводиться. Порода терикону взагалі досить шкідлива. Це будь-яка людина, яка працювала у гірничій справі, може підтвердити, там важкі метали, багато хімічних елементів міститься", - сказав він.

Більше про ситуацію на окупованій і вільній частинах Донбасу читайте в матеріалі "Апострофа": Серед ватажків ДНР з'явилися нові інтриги, а людину Путіна вважають зрадником - Денис Казанський.