RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Буде можливість - захопить більше: в Україні назвали ключові моменти в політиці Кремля

Росія за аналогією з Радянським Союзом контролює захоплені території, не даючи їм виробляти власний внутрішньополітичний курс, і захоплює нову землю, якщо це можливо зробити без великих втрат.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів відомий український журналіст Віталій Портников.

"Росія не віддає землю, яку контролює. Це стосується як територій, які включені до складу РФ, скажімо, Курильських островів чи Криму, так і територій, які перебувають під контролем Кремля, від Придністров’я й Абхазії до Донбасу. Так само поводився і Радянський Союз", - зауважив журналіст.

Він навів кілька історичних прикладів такої поведінки СРСР: "Саме тому він у 1956 році знищив повстання угорців, яке було антикомуністичним, а у 1968-му так само вчинив із Празькою весною, яку очолювали комуністи. Угорське повстання загрожувало виходом Угорщини з Варшавської угоди, а ситуація в Чехословаччині загрожувала тільки тим, що чехи хотіли внутрішніх реформ, але їхнє керівництво готове було зберігати всі стосунки з Радянським Союзом. То чому СРСР повівся однаково обидва рази? Бо вважав, що, дозволивши країнам-сателітам виробляти власний внутрішньополітичний курс, він може втратити територію. От і все".

"Знову ж таки, коли ми говоримо, що для танго потрібні двоє, то немає значення, що саме ми танцюємо – ми робимо це наодинці. Росія нічого не танцює, а просто зберігає контроль над захопленими територіями. Змогла захопити й тримає, а буде можливість захопити більше без значних військових втрат і фінансових вкладень – так і зробить. Не буде такої можливості – захищатиме вже захоплене. Ось вся історія про Донбас. Іншої поки що не існує", - додав Портніков.

Більше про перспективи повернення Донбасу читайте в матеріалі "Апострофа": Ми маємо бути готові, що конфлікт на Донбасі завершиться за 20 років або ніколи – Віталій Портников.