RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Чому вісім українських бійців потрапили в полон до бойовиків: з'явилася перша версія

Причиною потрапляння українських військовослужбовців в полон до бойовиків на Донбасі могла стати звичайна втрата орієнтування в місцевості.

Таку думку висловив військовий експерт Михайло Жирохов, передає видання ДС.

"У ході війни на Донбасі саме такі випадки не рідкість. Причому з обох сторін - як правило, більша частина як бойовиків, так і наших військовослужбовців не місцеві, тому при відсутності адекватних карт часто, що називається,"блудили"", - вважає експерт.

Він навів у приклад подію, яка сталася 26 липня 2015 року, коли українські прикордонники на пропускному пункті "Березове" затримали армійська вантажівка, завантажена боєприпасами. Причому з двох затриманих один виявився кадровим військовим Збройних сил Російської Федерації в званні майора, а другий - місцевим бойовиком. На цьому ж блокпосту буквально через місяць було затримано російського "добровольця" з Якутії, який їхав із Донецька в Новоазовськ для подальшого виїзду в Росію, але заблукав.

"З більш свіжих випадків варто згадати взагалі епічні події 27 липня 2018 року, коли на наш блокпост заїхала ціла група в стані алкогольного сп'яніння. При цьому вони сплутали його з власним контрольно-пропускним пунктом", - згадує Жирохов.

Він також згадав про два випадки з бійцями ЗСУ: перший 5 квітня 2016 року, коли двоє військових помилково заїхали на армійському вантажівці ЗІЛ-131 на блокпост бойовиків в районі майорських (під Горлівкою), другий - 27 січень 2016 року, коли двоє військовослужбовців випадково заїхали на територію бойовиків в районі КПВВ "Золоте".

"Однак сьогоднішній випадок реально вибивається із загального порядку. Адже в порівнянні з 2015 р, по-перше, повністю змінилися підходи до обладнання блокпостів і взагалі прифронтових доріг. Крім того, саме на Волноваському напрямку наші блокпости переносилися кілька разів - ближче до лінії розмежування. Останній раз - буквально в серпні 2018 року.

Тобто реально "пропустити поворот" там досить складно - надто вже близько знаходиться окупована територія. Крім того, трафік цивільного населення там достатньо великий, щоб ось так просто взяти і переплутати напрямки", - переконаний військовий експерт.

За його словами, як правило, такі випадки "блукань" відбуваються тільки в одному випадку: коли бійці вже досить довго перебувають на фронті, з'являється таке собі почуття, що "нічого статися не може", що "все навколо відомо і досвіду не позичати".

Тому військовослужбовці діють більш розслаблено, що не відчуваючи реальної небезпеки для себе, і як підсумок - ось такі неприємні випадки.

Як повідомляв "Апостроф", на початку травня в зоні проведення ООС пропав український військовослужбовець, пізніше його тіло було виявлено в морзі одного з міст на окупованій частині Донбасу.