RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Російський професор-вбивця винен в аварії корабля майже 40 років тому: документ

Професор Олег Соколов, який вбив і розчленував свою студентку-коханку в Росії, майже сорок років тому був визнаний винним в аварії корабля.

Про це повідомляє ресурс "Фонтанка.ру".

Його визнали винним у порушенні правил безпеки, пов'язаних із загибеллю людини, і засудили до умовного терміну. У 2019 його адвокат Олександр Почуєв категорично спростовував цю інформацію.

"Фактично несудимий, до кримінальної відповідальності не притягувався. Всі представлені в мережі публікації на цю тему - "качки", призначені обмовити і очорнити остаточно історика", - заявив захисник ще 13 листопада.

У розпорядженні ресурсу виявився вирок, винесений 1 березня 1982 року Сестрорецький районним народним судом міста Ленінграда начальнику Петровського військово-історичного підліткового клубу Рудольфу Пожогіну і четвертокурснику історичного факультету ЛДУ імені Жданова, вчителю школи № 149 Калінінського району, члену ВЛКСМ, що має вищу освіту, Олегу Соколову.

Справу за статтею 213 КК РРФСР щодо Пожогіна і Соколова слідчий транспортної прокуратури Ленінграда порушив в липні 1981 року. Приводом стала загибель вченого Володимира Сорокіна при затопленні фрегата "Святий Георгій" в Фінській затоці. Керував тоді кораблем Олег Соколов.

Два судна Петровського клубу вийшли з Ленінграда в Приморськ для участі в зйомках фільму "Росія молода". Пожогін очолював перехід на ЛАМ-4050 (Шмаков) з 12 особами на борту. Соколов йшов слідом на ЛАЗ-0056 (фрегат), на борту якого знаходилися 15 осіб. Він не мав судноводійських прав на управління судном подібного класу і досвіду водіння в морських умовах.

Близько 19 години 5 липня в умовах високої зустрічної хвилі і поривів вітру до 15 метрів в секунду "Святий Георгій" не змінив курс, не зменшив хід. Фрегат набрав води в трюми, втратив плавучість і затонув біля мису Пісочний в районі Зеленогорська. Тіло вченого Сорокіна не знайшли, інших врятував корабель Пожогіна.

Соколов на суді винним визнав себе частково. Він стверджував, що як капітан фрегата, наступного в кільватері за флагманським судном, був зобов'язаний виконувати всі вказівки Пожогіна.

"Прийняв всіх заходів, щоб врятувати судно, проте високою хвилею залило внутрішні приміщення... Винним себе в тому, що неправильно [керував] судном при високій хвилі, не визнав", - процитовані показання Соколова у вироку.

Пожогін отримав три роки умовно, історик - два роки умовно.

"Суд вважає за необхідне призначити покарання, не пов'язане з позбавленням волі, так як Пожогін і Соколов можуть бути виправлені і виховані без ізоляції від суспільства, залишаючись в робочих колективах", - зазначено у вироку.

Олегу Соколову на той момент було 25 років. У Петровському клубі він обіймав посаду замполіта. Як повідомив 27 листопада Рудольф Пожогін, його заступник усіма силами продавлював допуск до "Святого Георгія".

"На суді він говорив, що я нібито змусив його встати за штурвал. Але це не так. Просто він скористався формальною процедурою, яку перед переходом потрібно було дотримати, - видати наказ про призначення командира корабля. Ось Соколов і говорив, що йому наказали", - сказав Пожогін.

За спогадами Пожогіна, його судно йшло попереду метрах в 400 від нього.

"Йшли більш-менш нормально. Радіозв'язку не було. Коли "Георгій" почав відставати від нас, я розвернувся і пішов назустріч. Метрів за сто побачив, як фрегат почав тонути. У нього був сильний дифферент на ніс. При затопленні екіпаж розкидало по хвилях. Соколов підтягнув до корми шлюпку, сів у неї один і попрямував до нас. Перебрався до нас на борт і сховався в каюті. Ми підійшли до хлопців і витягли їх, крім одного, з води", - сказав Пожогін.

За словами Пожогіна, йти на зйомки в негоду його змусив представник студії Горького Баличев, так як кожен день простою коштував чималих грошей.

Петровський клуб закрили. Пожогін подав позов до Соколова на 10 тисяч рублів, але програв.

Як повідомляв "Апостроф", обвинувачений у вбивстві своєї студентки і співмешканки 63-річний доцент історичного факультету Санкт-Петербурзького державного університету (Російська Федерація) Олег Соколов поскаржився на те, що не має змоги працювати з архівами і книгами.