RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

На Закарпатті стався землетрус: що відомо і чи є загроза для людей

В ніч з 2 на 3 січня в Мукачівському районі Закарпатської області стався землетрус магнітудою 1,8 бала.

Про це повідомляє департамент з питань цивільного захисту населення Львівської ОДА.

"За даними обробки мережі сейсмічних станцій відділу сейсмічності Карпатського регіону ИГФ НАН України: координати епіцентру: широта 48,35 гр., довгота 22.76 гр. магнітуда по довжині запису МD = 1.8, клас К = 7.3", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що землетрус стався на глибині 3,7 кілометра.

Як писав "Обозреватель", сейсмолог Олександр Лящук, заступник начальника Головного центру спеціального контролю пояснив, що Прикарпаття та Закарпаття знаходяться в зоні Вранча - однієї з трьох найнебезпечніших світових сейсмоактивних зон.

Вона знаходиться в румунському повіті Вранча, на стику південних Карпат в Румунії та східних - на території України. Максимальна магнітуда землетрусів там досягає 8,3 бала. Осередки розташовані на глибині від 80 до 190 км, через що можуть проявлятися на величезній території - від Греції на півдні до Фінляндії на півночі. А територія України всього лише в 450 км.

"Прикарпаття і Закарпаття, а це Івано-Франківська, Закарпатська і Чернівецька області, час від часу струшує, тому що вони розташовані в зоні Вранча. Часто ці землетруси не є відчутними для людей ... Але якщо в Румунії сила поштовху досягає 5 балів, то в західній Україні 2-3, і його відчують лише на верхніх поверхах житлових будинків", - пояснив він.

Лящук додав, що теоретично на Закарпатті може бути землетрус у 8 балів, але це можливо раз на тисячу років. В цілому, землетруси в Україні не особливо небезпечні для об'єктів інфраструктури, якщо при їх будівництві дотримувалися сейсмостійких норм.

За словами сейсмологів, в цілому неможливо передбачити, де саме і коли станеться землетрус. Важливо спрогнозувати місця, де вони потенційно можуть виникнути і не споруджувати там будівлі.

Як повідомляв "Апостроф", 28,29 і 30 грудня, в Хорватії відбулася серія землетрусів. В результаті підземних поштовхів 29 грудня там загинули щонайменше 8 осіб.