RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Україні виявили хантавірус: що це за хвороба і яка небезпека померти

В Україні вперше виявили випадок зараження людини хантавірусом, який в березні 2020 року зафіксували в Китаї. Це гостре інфекційне вірусне захворювання, яке проявляється у людей в формі геморагічної лихоманки з нирковим синдромом.

Головний санітарний лікар Львівської області Наталія Тімко повідомила порталу Zaxid.net, що у Львові до обласної інфекційної лікарні звернувся житель Дрогобицького району.

Чоловік скаржився на високу температуру, дрібні крововиливи, зменшення кількості сечі, біль у м'язах і попереку. За взятими на пробу зразками фахівці встановили, що він заразився хантавірусом.

Через кілька тижнів після проведеного лікування чоловіка виписали з лікарні додому.

Що це за хвороба

Хантавірус відноситься до роду вірусів із сімейства Hantaviridae. Ним можуть заразитися і тварини, і люди, зазначає Центр по контролю і профілактиці захворювань США.

Найбільш часто зустрічається у гризунів - вони поширюють його через сечу і екскременти. Передача вірусу зазвичай відбувається між гризунами, а люди заражаються їм через вдихання випарів від виділень, при контакті з інфікованими тваринами або при вживанні забрудненої їжі, води.

До недавнього часу не були відомі випадки, щоб хантавірус передавався від людини до людини. Про нього стало відомо лише в 1970-х роках в США, коли було встановлено зв'язок між певним вірусом у польових мишей і лихоманкою часів Корейської війни.

Симптоми

Заражена людина може відчувати на ранніх стадіях втому, лихоманку і м'язові болі. Пізніше з'являється кашель і задишка. У деяких випадках вірус здатний викликати геморагічну лихоманку з нирковим синдромом. Її симптомами є сильні головні болі, болі в спині і животі, лихоманка, озноб, нудота і помутніння зору.

Наскільки це небезпечно?

Хантавіруси в Північній і Південній Америці відомі як хантавіруси "Нового Світу" і можуть викликати хантавірусний легеневий синдром (HPS) з такими симптомами, як втома, лихоманка і м'язові болі на ранніх стадіях, а потім кашель і задишка. Інші хантавіруси, відомі як хантавіруси "Старого Світу", найчастіше зустрічаються в Європі і Азії і можуть викликати геморагічну лихоманку з нирковим синдромом (HFRS), з такими симптомами, як сильні головні болі, болі в спині і животі, лихоманка, озноб, нудота і помутніння зору.

У HPS рівень смертності 38%. При захворюванні HFRS вмирає від 1 до 15% пацієнтів. Хоча у деяких пацієнтів час одужання становить кілька тижнів або місяців, багато хто повністю одужує без будь-яких ускладнень. У США зареєстровано 728 випадків хантавірусу з 1993 по січень 2017 року.