RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Продавали фейкові документи ОБСЄ: у Києві затримано банда аферистів

У Києві викрили масштабну шахрайську схему. Зловмисники продавали посвідчення вигаданої організації.

Про це повідомляє прес-служба Київської прокуратури.

"У Києві викрито в шахрайських діях група, яка виготовляла і продавала посвідчення членів так званої" Міжнародної Дипломатичної Місії ОБСЄ "(International Diplomatic Mission), яку зловмисники видавали за справжню міжнародну організацію", - наголошується в відомстві.

Так, для реалізації злочинного плану учасники групи зареєстрували на території Києва громадські організації, які мають схожі назви з офіційним представництвом ОБСЄ в Україні, та створили вебсайт із назвою, схожою на офіційний веб-сайт зазначеної установи.

За грошову винагороду у розмірі 1500 євро учасники групи "зараховували" громадян України та нерезидентів (виходців із країн Близького Сходу) до списку членів "дипломатичної місії ОБСЄ", а фактично до зазначених громадських організацій. Після цього зловмисники виготовляли і видавали їм посвідчення, схожі на оригінальні, що начебто надають можливість перетину кордону зеленим коридором без карантинних обмежень, отримання через рік після вступу в організацію дипломатичних паспортів, соціальної допомоги та безкоштовного лікування за кордоном, а також інші привілеї.

За наслідками слідчих дій у порядку ст. 208 КПК України затримано одну з учасниць злочинної групи. Також вирішується питання щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про скоєння кримінального злочину, передбаченого ст. 358 КК України (підроблення документів).

Раніше "Апостроф" писав, що СБУ викрила схеми щодо підробки COVID-документів у Львівській, Київській та Рівненській областях.