RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Навіщо Україні "закрите небо" від НАТО: детальне пояснення експерта

Україна четвертий день захищається від повномасштабного вторгнення армії РФ. Наша країна дуже потребує закриття неба з боку НАТО.

Про це "Апострофу" розповів співдиректор програм міжнародної політики та безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Найбільша потреба в України – це протиракетні комплекси та ПЗРК, які працюють до висоти максимум 5 км та такої ж відстані, тобто відстежити мету можна візуально. Маються на увазі "Стінгер" і наші "Ігли".

"Проблема в тому, що перші удари, і це класика війни, наносяться по ППО. "Джавелінів" ці втрати неможливо відновити швидко. Звичайно, є варіант, до якого Україна давно закликає – закриття нашого неба", - пояснив він.

Мельник також оцінив шанси, що НАТО закриє небо України.

"Є багато речей, які ми вчора вважали неможливими, а сьогодні вони стали очевидними. І хоча це ризиковане рішення, але його можна обґрунтувати. Поки це виглядає малоймовірним, але в такому випадку закривається наш повітряний простір, і будь-яка мета, що з'являється в ньому, знищується силами НАТО, які можуть робити це на відстані кількох сотень кілометрів із нейтральної зони, наприклад із Чорного моря, або з території України за її зверненням", - каже експерт.

Він додав, що можливості НАТО в галузі електронного контролю над наведенням на цілі у повітряному просторі з використанням космічних систем могли б повністю закрити наше небо від атак російськими крилатими ракетами та літаками, які могли б знищити ще в момент перетину українського кордону.

читайте у матеріалі "Апострофа": Нам критично не вистачає "закритого неба" від НАТО - військовий експерт .