RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В Україні пропонують ліквідувати більше половини ЗВО

Ректори українських закладів вищої освіти пропонують скоротити кількість університетів в Україні задля забезпечення їхньої конкурентоспроможності та максимального включення у повоєнну відбудову нашої держави.

Про це вони повідомили у відкритому листі до міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, написав ректор педагогічного універу ім. Гринченка Віктор Огнев'юк.

Ректори об'єднались у спілку та створили робочу групу, що працює над цією ініціативою, а також готує законопроєкт "Про забезпечення конкурентоспроможності університетів України".

"Метою цієї ініціативи є забезпечення високої якості української вищої освіти та її максимальне включення у відбудову зруйнованої російськими загарбниками України, перерозподіл обмежених фінансових ресурсів з утримання мережі на якість освіти", - пише ректор.

У спілці вважають, що потрібно зменшити кількість закладів вищої освіти державної і комунальної форми власності з 300 до 112 - 115 (без урахування приватних).

"Це сприятиме концентрації людських, фінансових та матеріальних ресурсів для підвищення якості підготовки фахівців в Україні", - пояснює Огнев'юк.

Однак, важливо зберегти та забезпечити розвиток ЗВО, які мають містоутворюючу функцію. Наприклад, у таких містах як Глухів, Дрогобич, Кам’янець-Подільський, Ніжин, Переяслав та Ізмаїл.

"Звісно, що значна кількість ректорів та проректорів університетів, а також адміністративного персоналу, на відміну від наукових, науково- педагогічних і педагогічних працівників, втратять посади. Але більшість представників управлінської ланки закладів вищої освіти свідомо ідуть на цей крок заради майбутнього України та швидкого подолання наслідків руйнівної війни", - наголошує ректор.

Також він підкреслив, що намагався обговорити ініціативу з міністром освіти та науки телефоном, проте його не вислухали. З цих причин було опубліковано відкритий лист.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, як працюють садки та школи і що буде зі вступом до ЗВО. Війна внесла корективи в освітній процес.