RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Тут стояли казахи та буряти: фото, відео та нові факти звірств "орків" у Бучі та Гостомелі

Українські Збройні Сили звільнили всю Київську область та продовжують "зачистку" населених пунктів, які перебували в тимчасовій окупації. Місцеві житлелі плакали від щастя, коли бачили українських військових.

Про воєнні злочини та відверту дикість російських окупантів розповіли в репортажі "Ukrinform".

Підрозділи ЗСУ мали дійти до білоруського кордону, щоб упевнитись, що окупантів уже немає, а тих, хто залишився - знищити. Вони дійшли до Іванкова, а далі міст був підірваний рашистами.

Фото: Ukrinform

Увесь маршрут був усіяний трупами мирних жителів, скрізь руїни, знищені квартали чи навіть села - типовий послід російської орди.

"Далі по маршруту бачимо ще з десяток розстріляних людей, які лежать просто на узбіччях. Деякі - зовсім неподалік від місць, де окупанти були окопалися. Вони повз мертвих спокійно собі їздили, ходили, поряд спали і навіть їли", - розповів військовий.

Фото: Ukrinform

Однак, ніщо не зрівняється з емоціями, коли люди побачили українських захисників на своїх вулицях: "Плачуть усі: як старі, так і молоді, як цивільні, так і військові, як жінки, так і чоловіки". Вони місяць жили без зв'язку, комунікацій та розуміння, що взагалі відбувається ззовні.

Фото: Ukrinform

Місцеві розповіли, що окупанти змушували носити їх білі пов'язки, інакше - розстріл. Рашисти розграбували, розбомбили чи спалили все: магазини, аптеки, господарства, автопарки, машини чи й навіть свою техніку.

"У Гостомелі - справжнє пекло. Геть розбомблені, спалені і абсолютно непридатні для життя квартали. Нас зустрічають жителі, які не змогли виїхати, вони жили у підвалах і готували їжу на вулиці", - кажуть військові.

Люди спочатку й не повірили, що це ЗСУ прийшли - ставилися з обережністю, доки не почули: "Слава Україні!".

"Одна жінка перепитує кілька разів, чи ми справді наші, тоді з-за пазухи витягує Український прапор і вигукує: "Слава Україні! Боже, як ми вас чекали, як ми молилися! Боже, Боже, ти почув нас! Дякуємо вам", - переповідають у репортажі.

Фото: Ukrinform

Вона розповіла, що окупанти втікали, "як ошпарені", через ліси, через старобородянську дорогу, що й свої боєприпаси погубили, але чуже розграбували. Навіть жіночі ношені труси забирали.

"Вони гребли все. Два дні камазами, уралами возили. Пральні машини, усю побутову техніку, матраци, одежу нову. Вони ж нічого не бачили. Вони з такої глухомані приїхали. Я сама чула, як один до мами дзвонив і казав: "Мам, ми в такій задниці живемо порівняно з ними..." - розповіла місцева мешканка.

Фото: Ukrinform

Однак, це не найстрашніше. Окупанти по собі залишили не тільки руїни, а ще й міни, розтяжки на городах, замінували мости. Вони ходили і просто розстрілювали - в голову. Без причин.

У кінці шляху українська колона поповнилась трофейним російським "Торнадо" (до речі, зовсім новий), який окупанти покинули біля Катюжанки.

Фото: Ukrinform

Раніше "Апостроф" писав про те, що на Київщині російські нацисти вбили старосту села та її родину.