RU  UA

ЗСУ планомірно вибивають росіян на Херсонщині: військовий експерт про ситуацію на фронтах

Збройні Сили України розпочали активні бойові дії на півдні країни, знищуючи російських окупантів. Водночас українські військові стримують наступ ворога на Донецькому напрямку й тримають ситуацію під контролем у північних регіонах.

Про це в етері Апостроф TV розповів військовий експерт, голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

Ситуація на півдні України

Українські військові масово знищують російських окупантів, зокрема, ОК Південь звітує про 201 загиблого за минулу добу, серед яких не тільки піхотинці, а й командні пункти, десантно-штурмові та повіторяно-десантні полки. Також росіяни втрачають свої Т-72, засоби радіолокаційного спостереження, засоби ППО, РЕБ.

Крім того, ЗСУ взяли під вогневий контроль переправи через Дніпро та Інгулець. На усіх напрямках триває планомірна робота з ліквідації ворожих командних центрів, техніки та живої сили.

"Судячи з руху техніки на Херсонському напрямку, росіяни намагатимуться утримати фронт наявними силами і засобами. Ми продовжуємо "засліплювати" їхню РЛС, нищити ППО, щоб отримати панування в повітрі. Окупанти ведуть активну розвідки, щоб організувати собі аеродроми підскоку на Півдні, адже накопичувати більше гелікоптерів та літаків, щоб вони робили більшу кількість вильотів з Криму - неефективно, вони це вже розуміють", - додав експерт.

Українська авіація теж активізувалася: за минулу добу було 24 вильоти та удари по ворожим позиціям. У зв'язку з цим російські окупанти вирішили укріплюваться Мелітопольскому та Запорізькому напрямках.

Ситуація на сході України

Російське окупаційне військо продовжує наступати на Донецькому напрямку, зосереджуючись на Бахмуті й Авдіївці та не шкодуючи людських ресурсів. У бій країна-терорист Росія відправляє бойовиків з 1-го армійського корпусу терористичного утворення "ДНР", тобто мобілізованих мешканців окупованих районів Донецької області.

"Всі резерви цього "АК" вже введені в бій – це ніби нерозумно, але мобілізованими з Донеччини та Луганщини російське командування намагається вирішити дві проблеми. По-перше, відволікти нашу увагу від півдня країни, а, по-друге, знищити найбільш активну частину населення "республік", яка вимагає якихось прав. Їх кидають на захоплення околиць Донецька: Авдіївки, Красногорівки, Марїнки. Тобто агресор хоче "перемолоти" донецьких "мобіків", після цього на донецькому напрямку розташують підрозділи свіжосформованого 3 армійського корпусу РФ", - пояснив Кузан.

Ситуація на півночі України

Ворог підсилюється на прикордонних територіях Чернігівської та Сумської області. Разом з цим російські окупанти регулярно веде обстріли, повітряну розвідку, шукає слабкі місця української оборони, однак не знаходить через їхню відсутність.

"Щодо Білорусі – ситуація з сухопутними військами не змінюється, ударного формування, здатного перейти кордон і виконувати операції в Україні, наразі не сформовано, але загроза ракетних обстрілів зберігається. І білоруські ЗРК, і їх аеродроми під контролем Росії, тому маємо бути постійно готовими до того, що ракети прилетять звідти знову", - резюмував військовий експерт.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ЗСУ повторили рекорд зі знищення російських окупантів на одну добу.