RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Арестович відзначився скандальною заявою про удар по Дніпру: у силах ППО дали відповідь

14 січня у Дніпрі стався один з найбільших терактів за час повномасштабної російсько-української війни: росіяни завдали удару по багатоповерхівці ракетою Х-22, яку не можуть збивати Повітряні Сили ЗСУ. Водночас радник Офісу президента Олексій Арестович вважає, що російську ракету збила українська ППО і та вибухнула під час падіння на під'їзд.

Про це Олексій Арестович заявив в етері ютуб-каналу "Фейгин live".

ї збили, вона (ракета - ред.) впала на під'їзд. Вона підірвалася, коли впала. Крім того, там проблема з їдким димом. Це правильна ознака Х-22, тому що вона заправляється вкрай токсичним паливом. Можна припустити, що токсичне паливо стало додатковим елементом ураження", - сказав він.

Читайте також: Вибух російської ракети в Дніпрі: останні подробиці про жертв і тих, хто вижив

Слова Арестовича одразу поширилися у пропагандистських російських телеграм-каналах, однак варто зауважити, що він не висловлював офіційну позиції України.

Потім радник Офісу президента намагався виправдатися на свій фейсбук-сторінці, використовуючи туманні формулювання й нечіткі висловлювання, мовляв, "ніхто не звинуватить Україну" у вибуху в Дніпрі, "тому що розумні люди вміють прочитувати причинно-наслідкові зв'язки". Також він взявся порівнювати цю ситуацію з тим, що Україну "не звинуватили після падіння нашої ракети ППО в Польщі".

Тим часом у Повітряних Силах ЗСУ спростували заяву радника: російська ракета Х-22 летіла з Курської області - її виявили радіолокаційними засобами, але системи ППО, що є на озброєнні України, не здатні збивати такий тип ракет.

"У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони. Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км. При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів", - пояснили фахівці.

Такі повітряні цілі, як ракети Х-22, можуть перехоплювати винятково зенітні ракетні комплекси, які Україні, імовірно, передадуть західні партнери. Мова йде про системи Patriot PAC-3 чи SAMP-T.

"Будь ласка, звертайте увагу на офіційні заяви представників Повітряних Сил, МО, ГШ, видів та родів ЗС України і перевіряйте будь-які "гучні" повідомлення, які тиражуються з інших джерел. Інформація – зброя!" - закликав командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

До того ж на заяву Арестовича відреагував і мер Дніпра Борис Філатов - він обурений такими словами про теракт у місті й вважає, що контррозвідка та СБУ повинні вжити заходів щодо радника ОП.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як висловився президент України Володимир Зеленський про масований ракетний удар з боку країни-терористки Росії 14 січня.