RU  UA

В Бахмуті окупанти застосували фосфорні боєприпаси, на Луганщині готуються перейти до оборони, — командир роти ЗСУ

У багатостраждальному Бахмуті російські окупаційні війська продовжують застосовувати заборонені фосфорні боєприпаси із метою отруїти українських військових. При цьому на Луганщині ворог намагається укріплювати свої позиції, готуючись до можливих контрнаступальних дій з боку ЗСУ.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федеренко.

За його словами, протягом минулої доби противник не вчиняв ударно-штурмових дій саме на Сватівському напрямку. Проте продовжував інтенсивно застосовувати артилерію, атаки якої успішно відбивали українські бійці, проводячи контрбатарейну боротьбу.

"Контрбатарейна боротьба, яку проводять сили оборони, влаштована достатньо надійно, є новітні засоби виявлення, де знаходяться вогневі засоби противника, і ведеться постійне приборкування – як контрбатарейна боротьба, це відповідно відповідь постріл на постріл, так і знищення вогневих засобів противника на випередження", - пояснив військовий.

Він наголосив, що російські окупаційні війська укріплюють позиції на Сватівському напрямку – вони облаштовують фортифікаційні споруди та готується до того, що потенційно сили оборони можуть проводити контрнаступальні дії.

Читайте також: Росія стягує до Бахмуту "вагнерівців": в Міноборони озвучили "святкові" плани окупантів

Юрій Федеренко зауважив, що ситуація в Бахмуті кардинально інша. Інтенсивність ударно-штурмових дій противника продовжує бути достатньо високою. Оскільки він не мав успіху у міській забудові, то достатньо ефективно застосовув авіацію до того часу, доки сили оборони не знайшли, яким чином обмежити перебування повітряних бортів противника в повітрі.

"Після того, як противник отримав значні обмеження по застосуванню своєї авіації в результаті ефективної роботи сил оборони, почав застосовувати заборонені всіма міжнародними конвенціями типи боєприпасів такі, як запалюючі, а також фосфор. Це застосовується для того, щоб випалити сили оборони із займаних позицій в місті, тому що під час горіння не тільки виникає осередок пожежі, а додатково виділяються токсичні речовини, які мають отруювати наших військовослужбовців", - розповів військовослужбовець, додавши, що ці дії не дали противнику отримати тактичний успіх, оскільки Сили оборони достатньо ефективно і потужно вжили необхідних заходів для того, щоб зберегти особовий склад, а також не втратити позиції й тримати ініціативу на своєму боці.

Окрім усього, противник також активно продовжує тиснути з флангів – тобто задача перерізати основні шляхи сполучення за противником залишається, але варто зауважити, що в останні два дні інтенсивність ударно-штурмових дій була дещо нижчою у порівнянні з останнім тижнем.

"Це обумовлено тим, що, по-перше, противник зазнав шалених втрат, а також, не реалізувавши наміри взяти місто Бахмут під свій контроль до 9 травня, почав влаштовувати театральщину, яку ми бачили, - з приводу боєприпасів, Пригожина і решта з тим. І під цією ширмою противник стягує резерв живої сили, проводить перегрупування і готується до потенційних наступальних дій на Бахмутському напрямку. Ми це розуміємо наперед, розвідка працює достатньо чітко, тому зараз ведуться активні роботи по знищенню противника саме там, де вони проводять перегрупування", - резюмував командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади.

Раніше ми писали, що сам Пригожин контролює близько 15 мільярдів доларів, що здебільшого знаходяться в Африці, й після 9 травня він переводитиме "кістяк" бойовиків або туди, або на інші ділянки фронту.

  • Вас може зацікавити:

Пригожин, Золотов і Кадиров уже почали діяти, - політичний експерт про сценарій путчу в Москві

"Ми увійдемо в історію": Пригожин анонсував закриття ПВК Вагнер

Концентрат гидоти: український художник показав справжнє лице "вагнерівців"