RU  UA

Десант окупантів в Бахмуті, дезертирство і заградотряди: що зараз відбувається на Донбасі

На багатостраждальний Бахмут, за який точаться важкі бої, російські окупаційні війська перекидають підрозділи із затопленого півдня, зокрема повітряно-десантних військ. Це пояснюється важливістю утримати місто за будь-яку ціну, аби не зганьбитися після 10-місячних тисячних втрат російських окупантів.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів Речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

"Як правило десант – це ознака того, що ворог намагається штурмувати твої позиції, але не в цьому випадку, тому що вони використовують десант як покращену версію піхоти, як резерв, який зможе утримати позиції – вони там посилено зариваються у землю, гатять по нас, 407 разів за цю добу обстріляли наші підрозділи, 9 авіанальотів здійснили", - пояснив він.

Череватий додав, що протягом доби відбулося три боєзіткнення на які українські війська також відповідали вогнем. Внаслідок цих дій було знищено 80 окупантів на Бахмутському напрямку, іще 136 поранено, двох взято в полон. Також ЗСУ знищили ворожий пункт управління безпілотними апаратами, комплекс спостереження типу "Муром-П", гармату Д-30, протитанковий ракетний комплекс та три склади з боєприпасами.

Своєю чергою голова Сєвєродонецької районної військової адміністрації Роман Власенко зазначив, що на сьогодні на фронті спостерігаються певні зміни. Зокрема, російські окупанти намагаються активізуватися на Кремінному напрямку у бік Лиману та Білогорівки.

Читайте також: ЗСУ атакують ворога і просуваються на кількох напрямках: звіт і карти ISW

"Вони намагаються використовувати тактику, яку використовували в Бахмуті – так звані "м’ясні штурми", але замість "вагнерівців" зараз це військова компанія "Шторм Z". Не рахують вони загиблих, не рахують вони поранених, використовують вони активно авіаційну підтримку, використовують техніку, міномети, є певне спостереження, що намагаються економити артилерійські снаряди, менше використовують ствольну артилерію. Я думаю, що це пов’язано з проблемами логістики та тилових складів", - розповів він.

Також є інформація про те, на північ Луганщини з РФ заходять нові підрозділи, що розташовуються у польових таборах, в яких тренувалися рашисти з "Шторм Z".

"Всі лікарні, вся медична інфраструктура зайнята окупантами з осені минулого року. Наразі вони все більше використовують польові шпиталі, інші об’єкти соціальної інфраструктури. За останні мабуть пару тижнів чисельність таких нових шпиталів реально йде на десятки, мова була і про крематорії в Луганську", - наголосив Власенко.

Він додав, що серед окупантів шириться дезертирство, особливо це спостерігається серед підрозділів найменш мотивованих нових приватних військових компаній. За його словами, вони намагаються здаватися у полон або тікати, переодягатися у цивільний одяг та перетнути кордон з РФ,

"Це доволі масовий характер носить, багато інформації, що вони намагаються цілими ротами тікати. Є і "заградотряди", є дуже багато блокпостів між населеними пунктами, які більше використовуються не для цивільних, а для того, щоб відловлювати дезертирів", - резюмував голова Сєвєродонецької районної військової адміністрації.

Раніше ми публікували дані про втрати РФ в Україні.

Вас може зацікавити:

Окупанти намагалися наступати на деяких напрямках, ЗСУ відбили 45 ворожих атак, — Генштаб

ЗСУ атакують ворога і просуваються на кількох напрямках: звіт і карти ISW

Україна пережила нічну атаку окупантів: працювала ППО, є прильоти