RU  UA

Щодня по 20-30 втікачів: в Держприкордонслужбі розповіли про масштаби переправки ухилянтів з України

Державна прикордонна служба за добу фіксує 20-30 громадян, які намагаються незаконно виїхати з України, щоб уникнути мобілізації.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко

Читайте також: Дотягнутися до кожного: чи можлива екстрадиція ухилянтів в Україну

"В середньому за добу фіксуємо близько 20-30 громадян, які намагаються уникнути мобілізації, незаконно виїхавши з країни. Спроби бувають перейти кордон "зеленою зоною" і через пункти пропуску, де такі особи використовують, як правильно, підроблені документи. Основна маса намагається тікати через "зелену зону", - сказав Демченко.

За його словами, починаючи з 24 лютого минулого року, прикордонна служба при спробі незаконного переходу кордону затримала близько 14 600 ухилянтів. Їх не просто затримали та притягнули до відповідальності, згідно із законом, а також поінформували правоохоронні структури та ТЦК для того, щоб вони перевірили схеми, за якими вони намагалися втекти.

"Відомо, що такі "втікачі" користуються послугами різноманітних сумнівних структур, які за гроші обіцяють їм можливість незаконного перетину кордону. І ще близько 6200 громадян було затримано вже на пунктах пропуску при спробі виїхати з України за підробленими документами, але за такі дії передбачено вже кримінальна відповідальність. Тому такі особи передаються до рук право охоронців для подальшого розгляду та слідства", - наголосив Демченко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що, за словами міністра юстиції Дениса Малюськи, насамперед в Україну екстрадуватимуть топ-корупціонерів, попри складність такої процедури.

Вас також може зацікавити:

Нічого не буде - це просто піар: що не так у гучній заяві Арахамії про екстрадицію ухилянтів

У Польщі готові до екстрадиції українських ухилянтів: але є умови

Буде три етапи: як повернути ухилянтів, що втекли за кордон