RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Нічого не буде - це просто піар: що не так в гучній заяві Арахамії про екстрадицію ухилянтів

Заява голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії про можливу екстрадицію в Україну ухилянтів, які виїхали за підробленими документами, може бути піаром і реалізувати її на практиці буде проблематично.

Про це пише "РБК-Україна" з посиланням на коментар юриста адвокатської фірми Gracers Сергія Савінського.

Читайте також: На Полтавщині суд виправдав ухилянта: що не так із законодавством про мобілізацію в Україні

За словами юриста, Україні й раніше діяв механізм екстрадиції щодо осіб, які вчинили той чи інший кримінальний злочин.

"Щоб ініціювати кримінальну справу, потрібно довести, що висновки військово-лікарської комісії з 24 лютого 2022 року були підробленими. І визначити, що видані військовозобов'язаними довідки були підроблені й вони або отримали відстрочку, або взагалі були виключені з військового обліку. І потім, використовуючи підроблену довідку, поїхали за кордон. Тоді щодо них буде ініційовано кримінальне провадження", - пояснює він.

Тут є щонайменше два варіанти кримінального провадження: або за використання підробленої довідки, або - незаконний перетин державного кордону.

"Коректніше кваліфікувати саме в контексті підробленої довідки. Оскільки вони будуть підозрюваними у кримінальному провадженні, то щодо них може бути застосований механізм екстрадиції", - сказав Савінський.

За його словами, цей механізм може бути запущений, але як саме це працюватиме на практиці, поки що важко сказати. Також юрист припускає, що реалізація такої схеми затягнеться на довгі роки.

"Це з одного боку може сприйматися як певний популізм. З іншого боку, кримінальне провадження має певні стадії. Дослідження та збір доказів - це не може статися дуже швидко. Потрібно дослідити, встановити передумови видачі факту незаконних довідок. Щоб встановити, що довідка підроблена, потрібно провести медичний огляд цієї людини. А для цього потрібно, щоб вона приїхала. Це цілий комплекс дій. Тому, сказати, що завтра з-за кордону повернуть усіх ухилянтів - ні, такого не буде”, - зазначив Савінський.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Апеляційний суд у Тернополі скасував виправдувальний вирок Кременецького районного суду громадянину, який проігнорував порядок денний для відправки до військової частини, оскільки є представником християнської спільноти "Церква адвентистів сьомого дня", і за ухилення від призову дав три роки позбавлення волі.

Вас також може зацікавити:

Вимагала 10 тисяч доларів за довідку: на Київщині затримали голову ВЛК

Бригада "Вроцлав": депутат-фронтовик закликав до радикальних кроків після бою Усика

Є гроші - немає призову: на хабарях викрили ще "порцію" працівників ВЛК та військкоматів