RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Польщі готові до екстрадиції українських ухилянтів: але є умови

В Польщі заявили, що можуть розглянути питання про екстрадицію українських втікачів від мобілізації і назвали умову для реалізації механізму. Таким чином в країні прокоментували заяву голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії про можливу екстрадицію в Україну чоловіків, що виїхали з підробленими документами.

Про це повідомляє польське видання Rzeczpospolitа.

Читайте також: Дотягнутися до кожного: чи можлива екстрадиція ухилянтів в Україну

Повідомляється, що за даними штабу Прикордонної служби з 24 лютого минулого року до 31 серпня цього року до Польщі в'їхали майже 2,87 мільйона громадян України віком 18-60 років. Серед них близько 80 тисяч українських чоловіків призовного віку. Місце їх перебування після перетину польського кордону невідоме.

"Одна людина могла перетинати кордон навіть кілька сотень разів. Але, після вирахування виїздів із прибуттів у Польщі залишається близько 80 тисяч чоловіків. Скільки з них справді відповідали вимогам щодо мобілізації у своїй країні, невідомо", - розповіла речник штабу прикордонної служби Польщі лейтенант. Анна Михальська.

Вона наголосила, що для екстрадиції таких чоловіків Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з них.

"Якщо ми затримаємо такого іноземця, наприклад, для простої перевірки на дорозі, наша система KSIP покаже, що це особа, яка переслідується прокуратурою України, тому що там є дані Інтерполу. Ми затримуємо таку особу та повідомляємо прокуратурі", - сказала Михальська.

Але для завершення процедури кожна з таких справ має розглянути суд.

"Чи екстрадувати таких чоловіків, вирішує польський суд. Прикордонна служба зараз відправляє громадян України на підставі домовленостей з Києвом. Це люди, які переправляють мігрантів до Європи ", - розповів представник Головного управління поліції Маріуш Царка.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що, за словами міністра юстиції Дениса Малюськи, насамперед в Україну екстрадуватимуть топ-корупціонерів, попри складність такої процедури.

Вас також може зацікавити:

Нічого не буде - це просто піар: що не так у гучній заяві Арахамії про екстрадицію ухилянтів

Бригада "Вроцлав": депутат-фронтовик закликав до радикальних кроків після бою Усика

Є гроші - немає призову: на хабарях викрили ще "порцію" працівників ВЛК та військкоматів